Rămăşiţele criminalului nazist Erich Priebke, îngropate în cimitirul unei închisori din Italia

Rămăşiţele pământeşti ale lui Erich Priebke, care a murit la 11 octombrie la Roma la vârsta de 100 de ani, au fost înhumate în cimitirul unei închisori italiene sub o lespede fără nume, identificată doar cu un număr şi o cruce din lemn, notează ziarul spaniol El Pais.
Epoch Times România
08.11.2013

Rămăşiţele pământeşti ale lui Erich Priebke, care a murit la 11 octombrie la Roma la vârsta de 100 de ani, au fost înhumate în cimitirul unei închisori italiene sub o lespede fără nume, identificată doar cu un număr şi o cruce din lemn, notează ziarul spaniol El Pais.

Potrivit unui articol publicat în exclusivitate de cotidianul italian La Repubblica, directorul unei închisori neidentificate a fost convocat la Roma, unde autorităţile i-au comunicat că penitenciarul său a fost ales să adăpostească rămăşiţele fostului criminal de război. La întoarcere, el a însărcinat câţiva deţinuţi să cureţe accesul către micul cimitir, care nu a mai fost utilizat de 15 - 20 de ani.

Înhumarea rămăşiţelor fostului căpitan SS a provocat o amplă polemică în Italia, devenind un coşmar pentru guvernul italian şi o ofensă pentru victimele nazismului. Priebke, responsabil de asasinarea, în 1944, a 335 de persoane la Fosele Ardeatine, a murit fără să aibă vreo remuşcare. Avocatul său, Paolo Giachini, a încercat să-i transforme funeraliile într-un omagiu public, lucru pe care Primăria Romei şi Biserica l-au refuzat tranşant.

După protestele înregistrate la 15 octombrie în localitatea Albano Laziale, unde rudele nazistului îi transferaseră rămăşiţele, pentru ca un preot lefrevian (excomunicat) să oficieze slujba şi să-l îngroape pe Priebke în cavoul familiei. Dar autorităţile italiene au sechestrat sicriul pe aeroportul militar din Pratica di Mare, aşteptând să-i găsească lui Erich Priebke un alt loc de veci.

Principalul scop, cu care în final avocatul Giachini a fost de acord, era să găsească un loc secret pentru a evita ca mormântul să devină un loc de pelerinaj pentru simpatizanţii nazismului. Când totul a fost pregătit, doi funcţionari veniţi la bordul unui avion gri s-au prezentat duminică la ora 03: 45 pe aerodromul militar din Pratica di Mare, la 35 de kilometri distanţă de Roma.

'Doar unul ştia încotro se îndreaptă şi de ce', relatează în exclusivitate chiar directorul ziarului La Repubblica, Ezio Mauro. 'Au pus sicriul într-o maşină, care a fost urmărit de o altă maşină de escortă, iar după cinci ore de mers, cu puţin înainte de a se lumina de ziuă, rămăşiţele au fost transferate într-un alt mijloc de transport. Într-o zi de odihnă nimeni nu a observat cum doi subofiţeri coboară sicriul din furgonetă înarmaţi cu lopeţi. La închisoare era linişte, nu era ora de vizite. După câteva ore totul s-a terminat.

La Roma, celula de criză primeşte mesajul aşteptat: totul în ordine, operaţiunea s-a încheiat. Înainte de a pleca cei doi bărbaţi au pus deasupra mormântului crucea din lemn pe care o aduseseră din capitală. Pe lespede niciun nume, nicio dată. Doar un număr. Numărul este păstrat într-un plic galben plasat în seiful funcţionarului care a condus operaţiunea. Îi va fi predat fiului lui Priebke care în decembrie va veni, de la New York, la căpătâiul tatălui său, acum că acesta are un mormânt.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor