ONU: Blocada israeliană asupra Gaza subminează procesul de reconstrucţie în enclavă

Un oficial de rang înalt al ONU a cerut regimului israelian să pună capăt asediului său “nejustificabil” asupra Fâşiei Gaza deoarece acesta subminează procesul de reconstrucţie în enclava de coastă, la un an după ce raidurile israeliene asupra zonei au distrus sute de locuinţe.
Satul Khuzaa, 7 iulie 2015: Copii palestinieni se joacă printre rămăşiţele caselor distruse în timpul războiului purtat de Israel în Fâşia Gaza în 2014. (Captură Foto)
Andrei Popescu
09.07.2015

Un oficial de rang înalt al ONU a cerut regimului israelian să pună capăt asediului său “nejustificabil” asupra Fâşiei Gaza deoarece acesta subminează procesul de reconstrucţie în enclava de coastă, la un an după ce raidurile israeliene asupra zonei au distrus sute de locuinţe.

“Blocada rămâne în vigoare şi efectul său negativ asupra Fâşiei Gaza nu poate fi negat, este nejustificabil”, a declarat miercuri Robert Turner, directorul de operaţiuni în Gaza pentru agenţia de ajutorare a ONU (UNRWA - Agenţia ONU de Ajutorare a Palestinienilor Refugiaţi din Orientul Apropiat).

Peste 2.500 de persoane au fost ucise în vara anului trecut în timpul războiului purtat de Israel împotriva Fâşiei Gaza, dintre care peste 500 au fost copii. Zeci de mii de oameni şi-au părăsit locuinţele şi au fugit din calea luptelor, care au devastat regiunea Gaza.

Oficialul ONU a solicitat ridicarea completă a blocadei şi a declarat că redeschiderea parţială a graniţelor nu va reduce suferinţa celor din Gaza.

Observatorii susţin că asediul israelian continuu este principalul motiv din spatele întârzierii procesului de reconstrucţie din Gaza. Conform rapoartelor, aproximativ 18.000 de locuinţe au fost distruse sau sever afectate în timpul luptelor.

Un raport ONU a criticat luna trecută devastarea şi suferinţa umană “fără precedent” lăsată în urmă de războiul israelian. De asemenea, raportul a denunţat “puterea de foc imensă” folosită în Gaza, susţinând că Israelul a lansat peste 6.000 de atacuri aeriene şi peste 50.000 de proiectile asupra enclavei asediate.

Mulţi palestinieni consideră că acceptarea de către Israel a unui acord de încetare a focului în iulie 2014 reprezintă o înfrângere majoră a acestuia, în ciuda suferinţelor provocate de regimul din Tel Aviv asupra enclavei, unde locuiesc 1,8 milioane de oameni.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor