Avioanele de luptă israeliene desfăşoară noi atacuri asupra Fâşiei Gaza

Fum negru se ridică la cer după un atac al armatei israeliene în orasul Gaza în 29 iulie 2014.
Fum negru se ridică la cer după un atac al armatei israeliene în orasul Gaza în 29 iulie 2014. (Captură Foto)

Avioanele de luptă israeliene au desfăşurat mai multe lovituri aeriene asupra unei zone din nordul Fâşiei Gaza asediate.

Atacurile de miercuri dimineaţa asupra enclavei de coastă au avut loc după o serie de rapoarte privind un presupus atac anterior cu rachetă lansat dinspre Fâşia Gaza. Nu au existat informaţii privind pagube sau victime produse de presupusa rachetă lansată din Gaza.

Mişcările de rezistenţă palestiniene Hamas şi Jihadul Islamic încă nu au comentat atacurile.

În 27 mai, forţa aeriană israeliană a desfăşurat atacuri similare asupra taberei de refugiaţi Nuseirat din centrul Fâşiei Gaza, asupra oraşului Rafah în sud şi asupra oraşului Khan Younis.

Fâşia Gaza este supusă unei blocade israeliene din iunie 2007, mişcare care a generat un declin în standardul de viaţă, niveluri fără precedent ale şomajului şi o sărăcie cruntă.

În plus, există dovezi de “încălcări grave” de ambele părti implicate în războiul care a avut loc în vara anului trecut în Fâşia Gaza, susţine raportul publicat luni de Comisia independentă de anchetă a ONU.

Potrivit acelui raport, 551 de copii palestinieni au fost ucişi, iar alţii 11.231 au fost răniţi în urma acţiunilor desfăşurate de forţele israeliene. În plus, aproximativ 1.600 de israelieni au fost răniţi în urma acţiunilor desfăşurate de anumite grupări armate palestiniene.

În total, 2.251 de persoane - 1.462 de civili şi 789 de combatanţi - au fost ucise în tabăra palestiniană, iar alte 73 - şase civili şi 67 de militari - în cea israeliană în cele 50 de zile de război care s-a încheiat cu un armistiţiu la sfârşitul lui august, arată Mediafax.

Pagubele materiale au fost, de asemenea, ridicate. Aproximativ 18.000 de imobile de locuit din Fâşia Gaza au fost avariate sau distruse de cele peste 6.000 de atacuri israeliene, conform raportului.

Comisia ONU a declarat că unele dintre acele atacuri ar putea fi considerate drept “crime de război”.

Israelul a susţinut la rândul său că a efectuat propria anchetă, şi a concluzionat că acţiunile sale în Fâşia Gaza au fost “legale” şi “legitime”.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe