Oficial ONU: Regimul israelian trebuie să fie judecat pentru războiul din Gaza

Un copil palestinian stă în faţa unei rămăşiţelor unor clădiri distruse în satul Khuza’a, în timpul războiului de 50 de zile purtat de Israel împotriva Fâşiei Gaza în vara anului 2014.
Un copil palestinian stă în faţa unei rămăşiţelor unor clădiri distruse în satul Khuza’a, în timpul războiului de 50 de zile purtat de Israel împotriva Fâşiei Gaza în vara anului 2014. (Captură Foto)

Un oficial senior al ONU a sugerat că regimul israelian trebuie să fie judecat pentru încălcări ale drepturilor omului săvârşite în războiul purtat în Fâşia Gaza în vara trecută.

Adresându-se înaintea publicării unui raport al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului asupra războiului purtat de regimul din Tel Aviv împotriva Fâşiei Gaza (un teritoriu palestinian supus unei blocade israeliene), Zeid Ra’ad Al-Hussein a declarat luni în Geneva că speră că raportul “va aduce justiţie tuturor civililor care au căzut victime în acel război. Vinovaţii trebuie să fie traşi la răspundere pentru grave încălcări ale legii umanitare internaţionale, atât prin investigaţii, cât şi prin judecată, acolo unde este necesar.”

Oficialul ONU a manifestat îngrijorare în legătură cu asediul continuual Israelului asupra Fâşiei Gaza, avertizând că “îndelungata blocadă şi procesul lent de reconstrucţie generează mai multă sărăcie şi subminează şi mai mult drepturile economice şi sociale [ale rezidenţilor]”.

Al-Hussein a adăugat că această situaţie ar putea alimenta noi violenţe.

În plus, oficialul ONU a susţinut că reconstrucţia fizică nu este suficientă pentru teritoriul palestinian şi că Fâşia Gaza are nevoie de o reconstrucţie a speranţei, de dezvoltare, de tragere la răspundere şi de respectarea drepturilor omului.

Al-Hussein a cerut, de asemenea, Israelului să nu mai construiască colonii ilegale şi să nu mai distrugă locuinţele palestiniene din Cisiordania.

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului va publica în această lună rezultatele unei anchete privind crimele de război comise de Tel Aviv în cadrul ultimei agresiuni militare israeliene asupra Fâşiei Gaza în vara anului 2014.

Aproximativ 2.200 de palestinieni, majoritatea civili, şi-au pierdut vieţile şi aproximativ 11.000 au fost răniţi în atacurile israeliene din iulie-august 2014. Oficialii sănătăţii din Gaza au declarat că printre victime au fost şi 578 de copii şi aproximativ 260 de femei, adăugând că peste 3.100 de copii au fost răniţi în ofensivă.

De cealaltă parte, cel puţin 73 de israelieni, în marea lor majoritate soldaţi, au fost ucişi în timpul ofensivei.

ONU a declarat deja că Israelul este responsabil pentru bombardarea fatală a câtorva instituţii ONU, incluzând şcoli, în care se adăposteau civili palestinieni rămaşi fără locuinţe.

Într-un raport publicat duminică, cunoscut sub numele de “Raportul Gaza”, Ministerul israelian de Externe a apărat războiul din Gaza, numindu-l atât “legal” cât şi “justificat”. Raportul a mai acuzat mişcarea Hamas de comiterea de crime de război.

Mişcarea de rezistenţă palestiniană, totuşi, a publicat luni o declaraţie, susţinând că “afirmaţiile din acest raport sunt doar minciuni.”

“Conform raportului israelian, 44% dintre cei ucişi au fost militanţi, deşi procentajul militanţilor ucişi a fost sub 20%”, conform declaraţiei Hamasului.

În plus, Hamas a declarat că sute de oameni au fost ucişi de rachetele avansate ale Israelului şi a făcut apel comunităţii internaţionale să nu ia în considerare “minciunile” israelienilor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe