Casa Albă se opune încercării Palestinei de a acţiona în judecată Israelul

Un copil palestinian stă în faţa unei rămăşiţelor unor clădiri distruse în satul Khuza’a, în timpul războiului de 50 de zile purtat de Israel împotriva Fâşiei Gaza în vara anului 2014.
Un copil palestinian stă în faţa unei rămăşiţelor unor clădiri distruse în satul Khuza’a, în timpul războiului de 50 de zile purtat de Israel împotriva Fâşiei Gaza în vara anului 2014. (Captură Foto)

Casa Albă şi-a manifestat opoziţia faţă de încercarea Autorităţii Palestiniene de a da în judecată Israelul pentru crime de război comise în Gaza în 2014.

Ministrul palestinian de externe Riyad al-Maliki a depus un dosar la Tribunalul Penal Internaţional (TPI) din Haga, ce detaliază crime de război comise de Israel în Gaza, precum şi dosarul construcţiilor ilegale de colonii israeliene în Cisiordania şi Ierusalimul de Est.

Dosarul a fost pregătit de un comitet format din 45 de membri, numiţi de preşedintele palestinian Mahmoud Abbas şi condus de Saeb Erekat, negociator din Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP).

Acest dosar completează o investigaţie preliminară desfăşurată de procurorul TPI Fatou Bensouda asupra posibilelor crime comise pe teritoriul palestinian.

Statele Unite “au declarat clar şi răspicat” că se opun acţiunilor împotriva Israelului la TPI şi că le consideră “contraproductive”, a declarat joi Alistair Baskey, purtător de cuvânt al Consiliului pentru Securitatea Naţională.

“Nu credem că palestinienii sunt eligibili să subscrie la Statutul de la Roma şi să se alăture Tribunalului Penal Internaţional”, a adăugat Baskey.

În plus, doi legiuitori americani au avertizat joi că SUA îşi va suspenda ajutorul economic către Autoritatea Palestiniană.

La rândul său, Israelul a criticat mişcarea şi a declarat că este o “încercare de a manipula şi politiza mecanismele juridice ale CPI”.

O anchetă separată din partea Consiliului ONU pentru Drepturile Omului a acuzat Israelul de comitere de crime de război în Fâşia Gaza în vara anului trecut.

Guvernul israelian a început un război de 50 de zile împotriva Fâşiei Gaza în iulie 2014, în cadrul atacurilor fiind ucişi peste 2.130 de palestinieni, inclusiv mulţi copii şi femei. Alte aproximativ 11.000 de persoane au fost rănite.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe