Navă umanitară către Gaza “sabotată” înainte să sosească la destinaţie
alte articole
Una dintre navele unei flotile umanitare care se îndrepta către Fâşia Gaza a fost “sabotată” înainte să pornească către enclava palestiniană supusă unei blocade israeliene, a declarat un activist.
Activistul, aflat la bordul uneia dintre navele umanitare, a declarat joi că aceasta a fost sabotată de “profesionişti” în cursul nopţii, la sud de Creta, în Mediterană. Activistul a adăugat că nava s-ar fi scufundat dacă nu ar fi fost observat “sabotajul”.
“Cineva a mers sub navă în cursul nopţii şi i-a sabotat elicele, aşa cum s-a întâmplat în 2011”, a declarat activistul suedez Dror Feiler, făcând referire la pagubele produse unei nave care a făcut parte dintr-o flotilă anterioară.
Activistul născut în Israel, care s-a îmbarcat pe nava suedeză “Marianne of Gothenburg” alături de alţi 18 activişti cu aproape 2 luni în urmă, a adăugat că restul navelor îşi vor continua misiunea în ciuda acestui incident.
Coaliţia Flotilei Libertăţii (CFL), a treia flotilă care încearcă să spargă asediul israelian asupra palestinienilor din Gaza, este aşteptată să sosească la destinaţie în 3 zile.
S-a raportat că navele transportă cantităţi mici de provizii medicale şi alte tipuri de ajutoare, inclusiv panouri solare.
Activiştii urmăresc să deschidă portul din Gaza şi să permită acolo libertatea de mişcare şi de comerţ.
Bassel Ghattas, membru palestinian în Knesset (Parlamentul israelian), se află de asemenea la bordul unei nave a flotilei, generând nemulţumiri în rândul israelienilor care au cerut să i se ridice imunitatea datorită deciziei sale de a se alătura campaniei.
Activiştii se pregătesc să ajungă în Gaza în ciuda temerilor unor posibile încercări ale Israelului de a submina misiunea, aşa cum a făcut-o în cazul primei flotile în 2010. Atunci, forţele navele israeliene au atacat nava turcă Mavi Marmara şi au ucis 10 activişti.
În 2011, o a doua flotilă, Stay Human, a eşuat de asemenea să îşi îndeplinească misiunea.
În 2007, Israelul a impus o completă blocadă aeriană, terestră şi navală asupra Fâşiei Gaza. Asediul a cauzat un declin serios în standardul de viaţă al rezidenţilor din Gaza, niveluri fără precedent ale şomajului şi o sărăcie cruntă pentru cei 1,8 milioane de palestinieni ai enclavei. Presa a descris zona ca fiind cea mai mare închisoare în aer liber din lume.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.