Criză în Gaza: Guvernul palestinian şi-a anunţat demisia

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas.
Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas. (Captură Foto)
Andrei Popescu
17.06.2015

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a anunţat marţi că guvernul său va fi dizolvat în următoarele 24 de ore, conform oficialilor mişcării Fatah.

“În următoarele 24 de ore guvernul palestinian va demisiona”, a susţinut Abbas, fiind citat de mai mulţi oficiali seniori ai mişcării sale Fatah. Abbas a făcut această declaraţie marţi la cea de-a 15-a conferinţă a Consiliului Revoluţionar al Fatah, desfăşurată în oraşul Ramallah din Cisiordania.

Incapacitatea de a-şi exercita autoritatea în Fâşia Gaza, lovită de război şi de o blocadă israeliană, a fost invocată ca un punct esenţial al disputei dintre Fatah şi Hamas şi ca motiv pentru demisia primului guvern unitar palestinian – un guvern stabilit în iunie 2014 de către cele două mişcări rivale.

Amin Maqbul, secretar general al Consiliului Revoluţionar, care are funcţia de corp legislativ al mişcării Fatah, a declarat marţi că guvernul va demisiona deoarece este slab şi pentru că nu există nicio şansă ca Hamas să îi permită să lucreze în Gaza.

Maqbul a mai susţinut că noul guvern va fi format în 24 de ore, dar un participant la conferinţă, care a cerut să rămână anonim, a declarat că vor fi necesare totuşi câteva zile pentru a se realiza acest lucru.

Hamas şi Fatah se află la cuţite de când Hamas a câştigat alegerile parlamentare palestiniene în ianuarie 2006. Disputa a limitat guvernarea Hamas la Fâşia Gaza, în timp ce Fatah şi-a stabilit cartierul general în Cisiordania.

Cele două mişcări rivale au căzut de acord să îşi suspende disputele şi să se împace în aprilie 2014. Dar această mişcare a înfuriat regimul din Tel Aviv, care a răspuns prin suspendarea aşa ziselor discuţii pentru pace purtate cu Autoritatea Palestiniană.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor