Expert din R.Moldova: Eliberarea din funcţie a Domnicăi Manole - un semnal judecătorilor să asculte capii
alte articole
Având în vedere că magistrata Curţii de Apel Chişinău Domnica Manole a fost eliberată definitiv din funcţie, decretul preşedintelui fiind publicat în Monitorul Oficial, experta Centrului de Resurse Juridice (CRJM), Nadejda Hriptievschi, susţine că eliberarea din funcţie a judecătoarei Manole este contrară legii, e o răfuială şi un semnal judecătorilor să se liniştească şi să asculte capii. În opinia expertei, Igor Dodon s-ar fi grăbit să semneze decretul de eliberare din funcţie deoarece hotărârea CSM este contestată şi cauza e pendinte.
”Dodon recent a declarat că ei în justiţie au aproape aranjate lucrurile, mai sunt unii judecători care nu înţeleg cine-i numeşte, dar degrabă vor înţelege toţi. Tandemul PD-Dodon continuă, şi monştrii cresc. Nu ştiu cât mai pot regresa lucrurile până vor exploda urât de tot”, comentează Nadejda Hriptievschi pe pagina sa de socializare.
„La baza decretului stă hotărârea CSM, pe care o apreciez ca o hotărâre abuzivă şi ilegală. E un act de justiţie selectivă faţă de judecătorul Domnica Manole. CSM a încălcat grav legea şi a sfidat-o, fiindcă nu deţine competenţa de a elibera un judecător din funcţie. CSM are dreptul de a propune preşedintelui eliberarea din funcţie a judecătorilor doar în baza hotărârii Colegiului Disciplinar. Cât priveşte decretul emis de preşedinte, eu regret foarte mult că nu a respectat Constituţia ţării. Preşedintele e garantul respectării legislaţiei, iar în situaţia respectivă nu a respectat buchia legii”, a menţionat în replică Domnica Manole, citată de TV8.
Publicarea în Monitorul Oficial a decretului preşedintelui privind demiterea judecătoarei Manole din funcţie a fost comentat de mai mulţi internauţi care consideră că alianţei Plahotniuc-Dodon i-a reuşit să bage frica în cei care au alte interese decât cele ale guvernării.
Astfel, preşedinta PAS, Maia Sandu, constată că în timp ce se simulează un mare război pe filiera geopolitică (declaraţia Parlamentului de retragere a trupelor ruseşti, expulzarea parlamentarilor şi a artiştilor ruşi), pe plan intern coaliţia Plahotniuc-Dodon funcţionează ca ceasul elveţian. ”După ce a numit în funcţie un şir de judecători dubioşi propuşi de Plahotniuc, iată că azi Dodon a aprobat demiterea Domnicăi Manole – judecător care a decis organizarea referendumului iniţiat de peste 400 de mii de cetăţeni. Mai trist este că astăzi oricine poate deveni victimă a alianţei Plahotniuc-Dodon dacă contravine intereselor acestora”, scrie liderul PAS pe pagina sa de Facebook.
Liderul Partidului Politic Platforma DA, Andrei Năstase, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că Igor Dodon ar fi devenit o unealtă în mâinile lui Plahotniuc şi de aceea se răzbună pe Domnica Manole deoarece aceasta, pronunţând hotărârea legală de organizare a referendumului, iniţiat de Platforma DA, ar fi atentat la siguranţa lui Plahotniuc. ”Presiunile pe care le face guvernarea prin intermediul decretului lui Igor Dodon este un atentat la justiţia corectă şi dreaptă din R. Moldova, la judecătorii oneşti din cadrul sistemului judecătoresc.”
”De azi înainte nu putem vorbi despre existenţa unui sistem judecătoresc independent în R. Moldova. Cazul Domnicăi Manole este folosit pentru intimidarea judecătorilor. Momentan, judecătorul are două opţiuni: sau el lucrează aşa cum i se sugerează de către cercurile politice şi mafiotice din RM sau este expus riscului să fie măturat în cel mai obraznic şi cinic mod din sistemul de drept”, a notat Stanislav Pavlovschi, avocat şi fost judecător din partea R. Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.
Internauta Eugenia Năstase consideră că nunta PD-PSRM ar continua. ”Uite aşa se bagă frica în judecători şi nu numai, mesajul dictaturii e foarte clar: dacă îndrăzniţi să faceţi justiţie, zburaţi din funcţii!”.
Amintim că la 4 iulie, în baza avizelor Serviciului de Informaţii şi Securitate, CSM a declarat-o pe judecătoarea Domnica Manole incompatibilă cu funcţia de magistrat, propunând şefului statului să o elibereze din funcţie. Acum un an CSM a dat permisiunea Procuraturii Generale să iniţieze urmărirea penală în privinţa Domnicăi Manole, în urma deciziei din aprilie 2016 de a obliga Comisia Electorală Centrală să organizeze un referendum de modificare a Constituţiei solicitat de Platforma „DA”. Hotărârea a fost atacată la Curtea Supremă de Justiţie şi se află încă în proces de examinare.