ONG-ist american critică vehement în New York Times lupta anticorupţie din România

Denumit cândva Micul Paris, Bucureştiul a ajuns să cunoască o adevărată domnie a terorii, susţine Patrick Basham - director al ONG-ului Democracy Institute, lobbyst pentru industria de tutun, într-un articol publicat în pagina de opinii din afara redacţiei (Op-ed) a publicaţiei New York Times.
(photos.com)
Loredana Diacu
05.03.2015

Denumit cândva Micul Paris, Bucureştiul a ajuns să cunoască o adevărată domnie a terorii, susţine Patrick Basham - director al ONG-ului Democracy Institute, lobbyst pentru industria de tutun, într-un articol publicat în pagina de opinii din afara redacţiei (Op-ed) a publicaţiei New York Times, relatează Hotnews.

Articolul, semnat de ONG-istul american este deosebit de critic la adresa luptei anticorupţie din România, zugrăvită că o ţară în care puşcăriile au ajuns pline, sufocate de deţinuţi, lupta anticorupţie s-a transformat într-un demers de un populism brut, iar afaceriştii se tem să mai facă afaceri cu statul.

"Odată cu victoria lui Klaus Iohannis, efortul anticorupţie a intrat în vrie. Dacă autoritatea executivă rămâne la prim-ministru, Victor Ponta, liderul PSD, Preşedinţia poate fi o platformă puternică de luptă anticorupţie. Li s-a negat dreptul la justiţie zeci de ani, întâi de către dictatură, apoi de nişte democraţi ineficienţi, iar acum românii sprijină entuziaşti cauza anticorupţie. După ce o „măturare” judiciară care a început sub Băsescu a dus la peste 1.000 de condamnări ale politicienilor şi oamenilor de afaceri numai anul trecut, în campanie aceasta s-a dovedit o temă electorală-cheie. Acum totul s-a transformat într-un populism brut, scrie autorul articolului, citat de B1 TV.

Modul în care decurge lupta anticorupţie în România alimentează sentimentul anti-american, mai susţine Basham. Având în vedere că Departamentul de Stat al SUA şi-a exprimat temerea că, datorită corupţiei, România ar putea deveni o a doua Ucraina, anumiţi români interpretează numeroasele condamnări pronunţate de instanţe drept o încercare eronată a României de a impresiona SUA, opinează ONG-istul.

O deformare similară a realităţii ar exista şi în ceea ce priveşte rolul UE, mai susţine Basham, afirmând că, "deşi Bruxelles-ul nu a ameninţat niciodată România cu suspendarea finanţării, la Bucureşti a existat temerea că un eşec al reformei justiţiei ar putea duce la suspendarea dreptului de vot al României."

"Ca arbitri ai bunei guvernări, nici Statele Unite, nici Uniunea Europeană nu ar trebui să tacă în privinţa abuzului guvernamental asupra puterii de punere sub acuzare. Sigur, o Românie mai puţin coruptă ar fi o membră mai bună a Uniunii Europene şi un aliat NATO mai de încredere, dar ar fi o greşeală să fie acceptat volumul mare de acte de justiţie în locul calităţii acestora ca o unitate măsurabilă a succesului, mai scrie Basham.

Peter Basham susţine că judecătorii nu sunt atât de independenţi politic pe cât ar trebui, că anumite cazuri trimise în justiţie, precum cele ale mogulilor media Dan Adamescu şi Adrian Sârbu ar fi motivate politic şi face apel către SUA şi UE să nu tacă în privinţa abuzurilor ce au loc în România.

"Ca arbitri ai bunei guvernări, nici Statele Unite, nici Uniunea Europeană nu ar trebui să tacă în privinţa abuzului guvernamental asupra puterii de punere sub acuzare. Sigur, o Românie mai puţin coruptă ar fi o membră mai bună a Uniunii Europene şi un aliat NATO mai de încredere, dar ar fi o greşeală să fie acceptat volumul mare de acte de justiţie în locul calităţii acestora ca o unitate măsurabilă a succesului, mai scrie Basham. "SUA şi guvernele ţărilor europene ar trebui să felicite România pentru determinarea sa în lupta pentru eradicarea corupţiei şi să încurajeze o schimbare a modului în care Guvernul abordează problema", mai adaugă jurnalistul.

În finele articolului, ONG-istul american militează pentru o amnistie a faptelor de corupţie din trecut pentru cei care îşi recunosc faptele, astfel încât românii să nu mai trebuiască să-şi păzească spatele, nici la propriu nici la figurat.

Potrivit Hotnews ro, Basham, editorialist al publicaţiei ruse Pravda şi lobbyst pentru industria ţigărilor, a mai scris de două ori despre dosarul lui Dan Adamescu, de fiecare dată acuzând procurorii că au instrumentat un dosar politic.

În 2 noiembrie 2014, Basham a scris într-un articol în Pravda că Dan Adamescu (acuzat că a dat mită unor judecători sindici pentru ca aceştia să dispună soluţii favorabile în două dosare de insolvenţă n.r.) este "aparent persecutat politic" pentru ca în 2015, revenind asupra subiectului, să afirme că dosarul lui Adamescu "este cea mai tangibilă demonstraţie că ataşamentul actualei conduceri politice a României faţă de statul de drept şi independenţa justiţiei este iluzoriu".

Hotnews mai reaminteşte că Basham s-a făcut remarcat pentru prima oară în România în 2013, când a publicat o opinie elogioasă la adresa premierului Victor Ponta, portretizat drept un fel de Tony Blair, capabil să transforme România într-un "tigru al Balcanilor".

Tot Basham este autorul unui studiu intitulat "Beneficiile sociale ale industriei de jocuri de noroc", articol în care autorul încearcă să-i convingă pe cititori că "pariurile au un beneficii sociale semnificative ca formă de recreere şi entertainment." Acelaşi Peter Basham a fost acuzat că a susţinut poziţia producătorilor de tutun şi a giganţilor din industria alimentară în schimbul unor sponsorizări, mai arată Hotnews.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor