Experţii avertizează că virusul Zika ar putea ajunge în SUA şi Europa

Oficiali americani ai sănătăţii au concluzionat că pe măsură ce află mai multe lucruri despre Zika, cu atât mai înfricoşător pare să fie acest virus. Este posibil ca virusul să se răspândească în SUA şi chiar în Europa în lunile următoare.
Virusul Zika este transmis în principal prin muşcăturile de ţânţari.
Virusul Zika este transmis în principal prin muşcăturile de ţânţari. (Captură Foto)

Dr. Anthony Fauci de la Institutul Naţional de Sănătate, situat lângă Washington DC, a declarat luni că nu vrea să fie “alarmist”, dar consideră că sunt necesare mai multe fonduri în lupta împotriva virusului Zika.

Fauci a subliniat în special necesitatea dezvoltării de vaccine şi tratamente împotriva Zika.

Administraţia Obama a investit fondurile rămase din lupta împotriva Ebolei pentru finanţarea cercetărilor privind virusul Zika, dar cheltuielile în acest sens nu au fost nici pe departe suficiente. Fauci a susţinut că cele 589 milioane de dolari disponibile în prezent reprezintă un ajutor temporar, dar nu suficient pentru ca cercetătorii să îşi atingă obiectivele.

Preşedintele american Barack Obama a cerut Congresului să aprobe fonduri de urgenţă în valoare de 1,8 miliarde de dolari pentru derularea unor programe de control a răspândirii ţânţarilor, precum şi pentru cercetări în vederea descoperirii unui vaccin, pentru educaţie şi îmbunătăţirea sănătăţii în cazul femeilor însărcinate care dispun de venituri mici.

Se cunosc puţine lucruri despre Zika în ceea ce priveşte perioada de timp cât poate sta ascuns în corpul uman, gradul de risc pentru transmitere pe cale sexuală şi lista de afecţiuni pe care le poate cauza.

Zika în Porto Rico şi în restul SUA

Numărul cazurilor de Zika pe teritoriul american Porto Rico în Caraibe a ajuns la 436. Aproximativ 60 de femei însărcinate au fost infectate cu acest virus, iar Centrul american pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) încearcă să ajute Porto Rico în lupta sa împotriva Zika.

Experţii încearcă să determine dacă virusul purtat de ţânţari ar putea declanşa sindromul Guillain-Barre şi microcefalie, care face ca bebeluşii să se nască cu cap mic şi uneori cu creier sub dimensiuni normale. Există indicaţii de cinci posibile cazuri care leagă Zika de sindromul Guillain-Barre.

Dr. Anne Schuchat, director adjunct al CDC, a declarat reporterilor că primul vaccin candidat pentru virusul Zika ar trebui să fie disponibil în septembrie. De asemenea, ea a anunţat că tipul de ţânţar care transportă virusul este mult mai prezent în SUA decât s-a crezut iniţial, adăugând faptul că ceea ce au aflat autorităţile despre virus este mai “înspăimântător decât s-a crezut iniţial”.

Zika în Europa?

Experţii în boli au avertizat, de asemenea, că Zika ar putea fi conectată cu specii europene de ţânţari ce pot transporta viruşi. Totuşi, experţii au susţinut că eventualele epidemii vor fi mici.

“Aş spune că partea sudică a Statelor Unite şi sudul Europei sunt în mod clar expuse riscului”, a declarat profesorul de medicină tropicală Eskild Petersen de la Universitatea Aarhus din Danemarca la o conferinţă în Amsterdam. Dar el a adăugat că riscul nu ar trebui să fie exagerat.

“Este o boală care, în marea majoritate a cazurilor, este o boală virală moderată”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură