Companie britanică va răspândi ţânţari modificaţi genetic în Florida

O companie britanică susţine că are o soluţie pentru a opri specia de ţânţari care răspândeşte virusul Zika.
Virusul Zika se răspâdeşte în principal prin muşcătura ţânţarilor.
Virusul Zika se răspâdeşte în principal prin muşcătura ţânţarilor. (Captură Foto)

Oxitec consideră că o cale de a opri răspândirea ţânţarului Aedes aegypti este eliberea în mediul natural a ţânţarilor masculi modificaţi genetic, care sunt programaţi să producă ţânţari ce mor la vârste fragede, a raporat Washington Times. Dacă ţânţarii respectivii nu devin adulţi, atunci nu pot să se reproducă.

Compania plănuieşte să testeze ideea în Key Haven, Florida.

Savanţii speră, de asemenea, că planul va opri răspândirea febrei dengue şi a febrei galbene.

Un grup de activişti au criticat testul, susţinând că Oxitec nu are aprobarea deplină din partea comunităţii pentru acest experiment, fiind posibil să apară unele consecinţe periculoase.

FDA (Food and Drug Administration) s-a plasat de partea Oxitec, susţinând că testul nu pare să prezinte un risc semnificativ pentru oameni. Testarea ar putea dura un an.

De altfel, FDA a primit numeroase plângeri în legătură cu acest test. Unii oameni susţin că nu vor călători în Florida în timpul testului.

Ouăle vor fi produse în Oxford, Marea Britanie, şi livrate în Marathon, Florida, pentru incubaţie. Un camion încărcat cu insecte va circula şi va elibera ţânţarii folosind un ventilator.

Experţii încearcă să determine dacă virusul purtat de ţânţari ar putea declanşa sindromul Guillain-Barre şi microcefalie, care face ca bebeluşii să se nască cu cap mic şi uneori cu creier sub dimensiuni normale. Există indicaţii de cinci posibile cazuri care leagă Zika de sindromul Guillain-Barre.