Oficialii Sănătăţii, îngrijoraţi de virusul Zika pe măsură ce se apropie Jocurile Olimpice din Rio

Pe măsură ce se apropie Jocurile Olimpice de Vară din Brazilia, experţi mondiali din domeniul sănătăţii sunt tot mai îngrijoraţi de riscul infectării sportivilor şi turiştilor cu virusul Zika. Au existat chiar sugestii ca Jocurile să fie amânate sau mutate în altă ţară.
Virusul Zika se răspâdeşte în principal prin muşcătura ţânţarilor. (Captură Foto)
Andrei Popescu
13.05.2016

Sportivii şi turiştii care se îndreaptă spre Jocurile Olimpice din Rio de Janeiro ar trebui să evite zonele sărace şi aglomerate ale oraşului pentru a reduce şansele infectării cu virusul Zika, a susţinut joi Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Agenţia ONU pentru sănătate a oferit din nou sfatul pe care l-a dat luni de zile, avertizând femeile însărcinate să nu călătorească în zonele afectate de Zika. În plus, agenţia a declarat că, din moment ce virusul transportat de ţânţari poate fi transmis şi pe cale sexuală, femeile însărcinate ar trebui să se abţină de la sex sau să facă sex protejat cu persoanele care s-au întors recent din zonele lovite de epidemia Zika.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat în luna februarie că răspândirea explozivă a virusului Zika în Americi este o urgenţă globală şi că s-a dovedit acum că virusul poate cauza o serie de defecte de naştere severe, inclusiv creier anormal de mic la bebeluşi (microcefalie) şi o tulburare neurologică rară ce poate cauza paralizie temporară şi uneori decesul.

La începutul acestei săptămâni, un profesor canadian a cerut ca Jocurile Olimpice să fie amânate sau mutate în altă ţară din cauza epidemiei, susţinând că desfăşurarea evenimentului sportiv în Rio de Janeiro va avea ca rezultat naşteri inevitabile de copii cu malformaţii, precum şi noi focare de Zika în alte locuri din lume.

OMS a declarat că, deoarece Olimpiada va avea loc în timpul iernii braziliene, vor fi mai puţini ţânţari, iar riscul de a fi înţepaţi şi, astfel, infectaţi cu Zika, va fi mai scăzut.

Amir Attaran, specialist în sănătate publică la Universitatea din Ottawa, a atras atenţia asupra numărului de cazuri de febră dengue – răspândită de aceeişi ţânţari ce sunt asociaţi cu Zika – care a crescut de şase ori în acest an în ciuda eforturilor agresive ale Braziliei de a elimina insectele. Attaran a adăugat că nu există nicio dovadă că transmiterea virusului Zika va dispărea până la începerea Jocurilor Olimpice în luna august.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor