OMS: erbicidul Roundup produs de Monsanto este cancerigen

Glifosatul, un element din ierbicidul Roundup, a fost acuzat de cauzarea autismului la copii, şi, mai nou, de provocarea cancerului
Glifosatul, un element din ierbicidul Roundup, a fost acuzat de cauzarea autismului la copii, şi, mai nou, de provocarea cancerului (Captură Foto)

Cel mai utilizat erbicid din lume poate "probabil" cauza cancer, a declarat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), la sfârşitul lunii martie.

Centrul care se ocupă de studiul cancerului în cadrul OMS, Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC), a declarat că glifosatul, ingredientul activ din erbicidul Roundup produs de Monsanto, a fost "clasificat ca probabil carcinogen pentru om". S-a spus, de asemenea, că există "dovezi limitate" potrivit cărora glifosatul a fost găsit carcinogen pentru oameni, putând provoca limfom non-Hodgkins.

Monsanto, cea mai mare companie de seminţe din lume, a declarat că datele ştiinţifice nu sprijină concluziile şi a solicitat grupului organizarea unei reuniuni pentru a contesta rezultatele.

"Noi nu ştim cum IARC ar putea ajunge la o concluzie care este o abatere dramatică de la concluzia tuturor agenţiilor de reglementare din întreaga lume," a notat într-o declaraţie Philip Miller, vice-preşedintele companiei Monsanto pentru probleme globale de reglementare.

Guvernul SUA a declarat că glifosatul este considerat sigur. Acesta este folosit în principal pe culturi, precum porumbul şi soia, care sunt modificate genetic pentru a supravieţui.

Glifosatul a fost detectat în alimente, apă şi în aer după ce a fost pulverizat, potrivit raportului. Dar utilizarea sa este în general scăzută, în apropiere de casele în care oamenii s-ar confrunta cu cel mai mare risc de expunere.

Dovezile pentru concluzia OMS a fost bazată pe studiile de expunere, mai ales agricole, în Statele Unite, Canada şi Suedia, care au fost publicate din 2001.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.