OMS: erbicidul Roundup produs de Monsanto este cancerigen

Cel mai utilizat erbicid din lume "probabil" poate cauza cancer, a declarat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), la sfârşitul lunii martie.
Glifosatul, un element din ierbicidul Roundup, a fost acuzat de cauzarea autismului la copii, şi, mai nou, de provocarea cancerului (Captură Foto)
Gina Sturdza
01.06.2015

Cel mai utilizat erbicid din lume poate "probabil" cauza cancer, a declarat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), la sfârşitul lunii martie.

Centrul care se ocupă de studiul cancerului în cadrul OMS, Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC), a declarat că glifosatul, ingredientul activ din erbicidul Roundup produs de Monsanto, a fost "clasificat ca probabil carcinogen pentru om". S-a spus, de asemenea, că există "dovezi limitate" potrivit cărora glifosatul a fost găsit carcinogen pentru oameni, putând provoca limfom non-Hodgkins.

Monsanto, cea mai mare companie de seminţe din lume, a declarat că datele ştiinţifice nu sprijină concluziile şi a solicitat grupului organizarea unei reuniuni pentru a contesta rezultatele.

"Noi nu ştim cum IARC ar putea ajunge la o concluzie care este o abatere dramatică de la concluzia tuturor agenţiilor de reglementare din întreaga lume," a notat într-o declaraţie Philip Miller, vice-preşedintele companiei Monsanto pentru probleme globale de reglementare.

Guvernul SUA a declarat că glifosatul este considerat sigur. Acesta este folosit în principal pe culturi, precum porumbul şi soia, care sunt modificate genetic pentru a supravieţui.

Glifosatul a fost detectat în alimente, apă şi în aer după ce a fost pulverizat, potrivit raportului. Dar utilizarea sa este în general scăzută, în apropiere de casele în care oamenii s-ar confrunta cu cel mai mare risc de expunere.

Dovezile pentru concluzia OMS a fost bazată pe studiile de expunere, mai ales agricole, în Statele Unite, Canada şi Suedia, care au fost publicate din 2001.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor