Monsanto curtează pieţele din Rusia şi Ucraina în ciuda unei ruble “obosite”

Monsanto, cea mai mare companie a lumii în domeniul culturilor modificate genetic, plănuieşte să îşi deschidă prima sa fabrică în Rusia în anii următori, intensificându-şi astfel activităţile în cel de-al patrulea producător de grâne al lumii care încearcă să combată efectele unei ruble devalorizate.
Monsanto vrea să-şi extindă operaţiunile în Rusia şi Ucraina. (Captură Foto)
Epoch Times România
23.01.2015

Monsanto, cea mai mare companie a lumii în domeniul organismelor modificate genetic (OMG), plănuieşte să îşi deschidă prima sa fabrică în Rusia în anii următori, intensificându-şi astfel activităţile în cel de-al patrulea producător de grâne al lumii care încearcă să combată efectele unei ruble devalorizate.

Rubla a pierdut aproape jumătate din valoarea sa în faţa dolarului în 2014 – fiind lovită de preţurile tot mai mici la petrol, o economie şubredă şi tensiuni politice – făcând producţia locală mai atractivă.

“Avem planuri pentru a creşte volumul de seminţe produse local în Rusia şi de a deschide o fabrică acolo”, a declarat joi, într-un interviu, Leticia Goncalves, care conduce operaţiunile Monsanto în Europa şi Orientul Mijlociu.

În prezent, Monsanto operează în Rusia prin intermediul unei reţele de parteneri şi distribuitori locali.

Goncalves a refuzat să numească aceşti parteneri şi distribuitori sau să ofere detalii financiare asupra situaţiei firmei sau asupra viitorului acesteia în Rusia.

Anul trecut, compania a declarat că va deschide o fabrică pentru seminţe de porumb în Ucraina, a cărei monedă a slăbit de asemenea. Investiţiile iniţiale se ridică la aproximativ 140 de milioane USD şi posibil să crească la 300 milioane USD în câţiva ani.

Ucraina este cel de-al şaselea producător de grâne din lume în acest sezon, iar Goncalves a declarat că regiunea rămâne o prioritate pentru Monsanto.

Totuşi, culturile modificate genetic au înfruntat o opoziţie tot mai puternică în întreaga lume datorită efectelor negative ale acestora. Dar Monsanto şi alţi producători de OMG-uri continuă să nege existenţa acestor efecte negative asupra sănătăţii oamenilor.

Public Library of Science (PLOS) a publicat anul trecut un nou studiu care demonstrează că fragmentele de ADN care provin din hrană conţin gene complete care intră în sistemul circulator uman printr-un mecanism necunoscut. Există suspiciuni conform cărora cercetătorii corporaţiilor biotehnologice, precum Monsanto, au identificat deja acest mecanism şi îl folosesc cu bună ştiinţă.

În plus, Parlamentul European a votat în 13 ianuarie 2015 o legislaţie prin care statele europene pot restricţiona sau interzice cultivarea recoltelor care includ organisme modificate genetic (OMG), relatează Hotnews.

Noua legislaţie, care va intra în vigoare în primăvara acestui an, va permite statelor membre să controleze pe deplin recoltele de OMG, în ciuda faptului că acestea nu sunt restricţionate la nivelul blocului european.

Noile reguli vor permite statelor membre să interzică OMG-urile dintr-o serie de motive, precum protecţia mediului, planificarea urbană sau naţională, impactul socio-economic, evitarea prezenţei involuntare a OMG în alte produse şi obiectivele politicii agricole naţionale.

În prezent, porumbul MON810, produs de firma Monsanto, este singurul OMG cultivat în UE.

În textul legislativ, se mai arată că statele membre trebuie să se asigure că recoltele OMG nu contaminează alte produse, fiind obligate să prevină răspândirea seminţelor modificate peste graniţe sau teritoriile desemnate pentru recoltele modificate.

De asemenea, în urma unor investigaţii realizate de echipa Greenpeace România, reiese faptul că în România există culturi de soia modificată genetic, deşi acest lucru este interzis atât în Uniunea Europeană, cât şi în România, odată cu aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană în anul 2007, informează organizaţia, printr-un comuniat de presă postat joi pe site-ul său.

Echipa Greenpeace a prelevat probe de soia în perioada august – septembrie 2014, din judeţul Botoşani în urma unor sesizări locale, mai informează organizaţia. În urma analizelor de laborator a rezultat că 10 din 10 probe testate – provenind din judeţul Botoşani – au ieşit pozitiv la testarea pentru organisme modificate genetic (OMG). Rezultatul testelor a fost atestat de laboratorul Umweltbundesamt, Viena, Austria.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor