Legile fizicii diferă pe cuprinsul Universului
alte articole
Electromagnetismul pare să varieze în funcţie de locaţie, conform unei noi cercetări, fapt care provoacă unul dintre cele mai fundamentale principii ale ştiinţei, şi anume acela că legile fizicii rămân constante pe cuprinsul Universului.
Studiul a descoperit că electromagnetismul, una dintre cele patru forţe fundamentale din natură, pare să difere pe cuprinsul Universului. Electromagnetismul este măsurat ca şi o constantă a structurii fine şi este reprezentat prin simbolul alfa.
Variaţia în valoarea simbolului alfa a fost observată pentru prima dată cu un deceniu în urmă de către John Webb şi Victor Flambaum de la Universitatea New South Wales (UNSW) din Australia şi colegii lor, după analizarea observării unei mari porţiuni din cer la Observatorul Keck din Hawaii.
Ca parte a unor cercetări internaţionale, numărul de observaţii s-a dublat şi valoarea simbolului alfa a fost măsurată în aproximativ 300 de galaxii distante, folosind Telescopul Foarte Mare din Chile al Observatorului Sudic European.
“Rezultatele ne-au uimit”, a declarat Webb într-un comunicat de presă. “Într-o direcţie – pornind de la locaţia noastră în Univers – alfa devine treptat mai slab iar în direcţia opusă devine treptat mai puternic.”
Dacă este confirmată, descoperirea va avea implicaţii profunde cu privire la înţelegerea spaţiu-timpului, deoarece aceasta încalcă unul dintre principiile fundamentale care subliniază teoria Relativităţii Generale a lui Einstein, a declarat Webb.
“Astfel de încălcări sunt de fapt aşteptate în unele aşa zise ‘Teorii ale Totului’ mai moderne care încearcă să unifice toate forţele fundamentale cunoscute”, a declarat Flambaum. “Schimbarea lină continuă în valoarea alfa ar putea de asemenea să implice faptul că Universul este mult mai mare decât partea pe care o observăm, este posibil să fie infinit.”
Această cercetare ar putea să aibă o semnificaţie chiar şi mai extinsă.
“O altă idee populară curentă este aceea că există multe Universuri, fiecare având propriul set de legi fizice”, a declarat într-un comunicat Michael Murphy de la Universitatea de Tehnologie Swinburne din Australia.
“Chiar şi o schimbare uşoară în legile naturii înseamnă că ele nu au fost ‘bătute în cuie’ atunci când s-a născut Universul nostru”, a continuat el. “Legile naturii pe care le vedeţi ar putea depinde de ‘adresa voastră a spaţiu-timpului’ – când şi unde se întâmplă să trăiţi în Univers.”
Webb a declarat că descoperirile ar putea explica de asemenea de ce legile naturii par să susţină existenţa vieţii.
“Răspunsul ar putea fi acela că alte regiuni ale Universului nu sunt destul de favorabile pentru viaţă aşa cum o cunoaştem noi şi că legile fizicii pe care le măsurăm în partea noastră a Universului sunt doar ‘legi secundare’, caz în care nu există nici o surpriză că găsim viaţa aici”, a concluzionat el.
Studiul a fost publicat în jurnalul Physical Review Letters.