Huawei "susţine Partidul Comunist" dar nu spionează, susţine fondatorul companiei

Prezent la Forumul Economic Mondial din Davos, fondatorul şi directorul controversatei companii de telecomunicaţii Huawei, a declarat că gigantul chinez "susţine Partidul Comunist" şi "iubeşte" China şi că nu a fost niciodată "însărcinat" cu spionarea altor ţări, a afirmat joi, scrie AFP
O recepţionistă a firmei de telecomunicatii Huawei Technologies din Wuhan (STR/AFP/Getty Images)
Loredana Diacu
22.01.2015

Prezent la Forumul Economic Mondial din Davos, fondatorul şi directorul controversatei companii de telecomunicaţii Huawei, a declarat că gigantul chinez "susţine Partidul Comunist" şi "iubeşte" China şi că nu a fost niciodată "însărcinat" cu spionarea altor ţări, a afirmat joi, scrie AFP, preluat de hotnews.

"Suntem o companie chineză, susţinem cu siguranţă Partidul Comunist Chinez (PCC), ne iubim ţara", a spus Ren Zhengfei, directorul gigantului chinez acuzat de spionaj în multe ţări, adăugând că firma sa "respectă litera legii" şi reglementările tuturor statelor pe teritoriul cărora operează.

Întrebat despre o eventuală folosire a echipamentelor Huawei pentru accesarea frauduloasă a sistemelor americane de informaţii, fondatorul Huawei a negat: "Nu am primit niciodată o astfel de cerere din partea guvernului chinez", a declarat Zhengfei, adăugând că Huawei nu are în niciun caz capacitatea de a face acest lucru.

La întrebarea dacă grupul său are în prezent relaţii cu armata sau cu guvernul chinez, Ren a evitat un nu explicit: "Oamenii din afara Huawei ar putea să spună că exista în culise motive foarte speciale care explica succesul nostru (...) Sunt o mulţime de idei false asupra Huawei, în China ca şi în străinătate, dar dacă lucrăm cu seriozitate, identitatea noastră adevărată va ieşi la suprafaţă", a declarat Zhengfei.

Huawei, companie fondată în 1987 de Ren Zhengfei, fost inginer al Armatei Populare de Eliberare, a devenit numărul doi mondial al echipamentelor de telecomunicaţii şi este acuzată de legături cu autorităţile chineze. Grupului i s-a interzis accesul la proiecte de infrastructura în Statele Unite şi în Australia din motive de securitate, existând suspiciunea că echipamentele sale ar putea fi folosite pentru spionaj sau atacuri cibernetice.

În 2011 Huawei a primit interdicţii de a construi reţele guvernamentale în SUA, iar în 2012 guvernul canadian a luat măsuri similare citând creşterea ameninţării terorismului electronic. Marea Britanie a solicitat şi ea în ianuarie 2014 renunţarea la echipamente Huawei utilizate pentru videoconferinţe, citând "potenţiale vulnerabilităţi", în timp ce Australia a refuzat să permită companiei să vândă echipamente pentru reţeaua naţională australiană.

Inginerii de reţele citează posibilitatea de a intra pe "uşa din spate" în măruntaiele (BIOS) echipamentelor de reţea ale Huawei, lucru care poate permite controlul acestora de la distanţă.

În 2010 a fost semnalat un incident halucinant, în care 15% din traficul de internet global - inclusiv cel al unor situri militare SUA şi nu numai - a fost rerutat prin China. Situaţia a durat 18 minute. La acel moment piaţa echipamentelor de reţea deţinută de giganţii ZTE şi Huawei depăşea cu puţin 15% din totalul pe glob. Administraţia SUA nu a găsit până acum o explicaţie plauzibilă în mod oficial.

În 2010 a fost semnalat un incident halucinant, în care 15% din traficul de internet global - inclusiv cel al unor situri militare SUA şi nu numai - a fost rerutat prin China. Situaţia a durat 18 minute. La acel moment piaţa echipamentelor de reţea deţinută de giganţii ZTE şi Huawei depăşea cu puţin 15% din totalul pe glob. Administraţia SUA nu a găsit până acum o explicaţie plauzibilă în mod oficial.

În România Huawei este văzut drept un partener serios de către Guverul Ponta, care speră să coopteze firma chineză într-o serie de proiecte de importanţă strategică naţională.

Pe 25 noiembrie 2013, în cadrul unei ceremonii la Palatul Victoria ocazionată de vizita premierului chinez la Bucureşti, Guvernul Ponta a semnat cu Huawei un memorandum care prevede că Ministerul Societăţii Informaţionale (MSI) "vine în întâmpinarea Huawei" în vederea participării la construcţia unor sisteme IT critice, precum Sistemul de informaţii şi comunicaţii naţionale, Reţeaua naţională de bandă largă şi Sistemul de monitorizare şi supraveghere a traficului.

După ce a fost criticat pentru intenţia de a dezvolta o cooperare strategică cu gigantul chinez acuzat de spionaj, Ponta, care la fel ca Huawei, sutine Partidul Comunist Chinez, s-a poziţionat de partea părţii chineze, "înfierând" criticile la adresa "investitorilor chinezi".

„Am ţinut că în numele Guvernului să anunţ sprijinul total pe care Guvernul îl acordă tuturor investitorilor în economie, fie români sau străini, deoarece aceştia au contribuit în 2013 la creşterea economică, relansarea economică, crearea de locuri de muncă şi cred că România trebuie să arate în continuare că o ţară care primeşte şi sprijină investiţiile de toate tipurile. Am simţit nevoia să dau acest mesaj public şi să fac un apel la responsabilitate de la factorii politici, începând cu Traian Băsescu, care atacă în mod constant investitorii mari din România. Am văzut un ultim atac împotriva unei companii mondiale, Huawei, cu care guvernul a semnat un memorandum de principiu pentru sprijinirea investiţiilor”, declara în urmă cu un an premierul.

Mai multe despre Huawei puteţi citi aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor