Occidentul prelungeşte sancţiunile împotriva Rusiei pentru alte 6 luni
alte articole
Liderii occidentali care s-au întâlnit cu ocazia summitului G20 săptămâna trecută în Turcia au căzut de acord să prelungească sancţiunile impuse Rusiei - pentru intervenţia sa în Ucraina - cu încă şase luni, până în iulie 2016, a declarat pentru Reuters un diplomat senior european.
Decizia a fost luată în ciuda apelurilor venite după atentatele din 13 noiembrie din Paris soldate cu moartea a 130 de persoane, pentru o cooperare mai strânsă cu preşedintele rus Vladimir Putin în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.
Preşedintele american Barack Obama, cancelarul german Angela Merkel, premierul britanic David Cameron, premierul italian Matteo Renzi şi ministrul francez de externe Laurent Fabius, care l-a reprezentat pe preşedintele Francois Hollande la summit, au participat la o scurtă întâlnire, care a avut loc spre sfârşitul summitului G20 din Antalya.
Sancţiunile impuse urmează să expire în ianuarie 2016, înainte de implementarea completă a aşa zisului acord de pace Minsk, care urmăreşte să soluţioneze conflictul dintre Kiev şi separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, conform ziarului The Telegraph.
Ţările occidentale au declarat că toate elementele acordului Minsk trebuie să fie puse în aplicare înainte să ia în considerare uşurarea sancţiunilor.
Regiunile estice ale Ucrainei, cunoscute sub numele de Donbas, au fost puternic afectate de luptele dintre armata ucraineană şi rebelii pro-ruşi, care au izbucnit în aprilie 2014, când Kievul a lansat operaţiuni militare pentru a pune capăt operaţiunilor separatiste din regiune.
SUA şi aliaţii săi europeni acuză Moscova că susţine cu soldaţi şi arme criza din estul Ucrainei, în timpul căreia au fost ucişi până acum peste 8.000 de persoane. Rusia a negat acuzaţiile şi a declarat că susţine populaţia de etnie rusă care locuieşte în zonă, împotriva unei suprimări continue a drepturilor lor de către guvernul din Kiev.
Diplomatul, care a cerut să rămână anonim deoarece acordul din Antalya a fost confidenţial, a mai susţinut că liderii occidentali au concluzionat că este importantă menţinerea presiunii asupra Rusiei în special înaintea alegerilor planificate pentru estul Ucrainei.
“Alegerile din Ucraina au o mare importanţă. Avem şansa să obţinem ce ne dorim numai dacă jucăm cartea sancţiunilor. Sancţiunile financiare trebuie să rămână în vigoare până la sfârşit”, a declarat acesta.
După atacurile din Paris, Hollande a făcut apel pentru crearea unei coaliţii globale în vederea distrugerii grupului Statul Islamic, care controlează mari zone din Siria şi Irak. Totodată, preşedintele francez va călători la Moscova în 26 noiembrie pentru a discuta cu Putin despre îmbunătăţirea cooperării.
La rândul ei, Merkel se va întâlni cu Hollande în Paris înaintea plecării acestuia spre Rusia, conform oficialilor germani, şi îi va cere acestuia să rămână ferm în privinţa chestiunii sancţiunilor în timpul vizitei sale la Moscova.