Şeful Pentagonului: Campania rusească din Siria sortită eşecului

Secretarul american al apărării Ashton Carter susţine că actuala campanie militara rusească împotriva Statului Islamic în Siria este “foarte eronată şi menintă să eşueze”.
Secretarul american al apărării Ashton Carter. (Captură Foto)
Andrei Popescu
21.11.2015

“Ruşii au pornit pe un picior greşit în toată această chestiune”, a declarat Carter, joi, în timpul unui interviu la emisiunea “Morning Joe” de la MSNBC.

“Ei au început cu o strategie care era profund greşită şi sortită eşecului. Aceea era o strategie de a nu lupta cu Statul Islamic, pe care ei au declarat că aveau de gând să o adopte. Însă ei nu au făcut asta.”

Carter a declarat că Rusia trebuie să îşi schimbe strategia din Siria şi să opteze pentru un viitor în Siria în care preşedintele Bashar al-Assad nu se află la putere.

“Dacă ruşii îşi schimbă strategia şi lucrează în vederea unei tranziţii politice în care Assad renunţă la putere şi structurile guvernului sirian sunt susţinute, dacă ei merg pe drumul cel bun, atunci... există o posibilitate ca ei să contribuie într-o manieră pozitivă la această campanie”, a mai susţinut Carter.

Până recent, SUA şi aliaţii săi, care desfăşoară o campanie separată de lovituri aeriene împotriva aceluiaşi grup jihadist, au acuzat Moscova că operaţiunile sale militare din ţara arabă urmăresc mai degrabă să consolideze poziţia preşedintelui sirian Bashar al-Assad, adăugând că loviturile aeriene ruseşti au vizat mai mult poziţii ale rebelilor moderaţi susţinuţi de americani şi mai puţin poziţii ale Statului Islamic.

Obama ar putea extinde campania militară în Siria

Carter a semnalat de asemenea dorinţa preşedintelui american Barack Obama de a amplifica campania militară împotriva Statului Islamic.

“Preşedintele a indicat că este pregătit să facă mai mult, inclusiv la sol”, a declarat Carter. “Este important nu doar să învingem Statul Islamic în Irak şi Siria, ci şi că ei trebuie să rămână învinşi.”

“Suntem pregătiţi să schimbăm regulile de implicare în luptă”, a adăugat el. “Am schimbat tacticile, aşa cum am făcut-o în cazul cisternelor petroliere.”

La începutul acestei săptămâni, forţele coaliţiei conduse de SUA au atacat 116 cisterne petroliere ale Statului Islamic. Oficialii Pentagonului au atribuit atacul unei mai bune culegeri de informaţii, adăugând că acum sunt mult mai dispuşi să creeze pagube mai mari asupra infrastructurii siriene, sub pretextul subminării veniturilor obţinute de jihadişti din vânzarea de petrol.

Administraţia Obama a trimis deja 50 de membri ai forţelor speciale americane în Siria pentru a oferi rebelilor consiliere militară în lupta lor împotriva Statul Islamic.

Culegerea mai eficientă a informaţiilor

Carter a mai declarat că atacurile din Paris din 13 noiembrie, soldate cu 132 de morţi şi peste 350 de răniţi, vor duce la culegeri de informaţii mai corecte şi mai eficiente împotriva militanţilor jihadişti.

“Ceea ce îmbunătăţeşte cel mai mult impactul campaniei aeriene este culegerea tot mai eficientă de informaţii”, a declarat el.

“Şi devenim tot mai buni în acest aspect în fiecare zi. Sper că acum, ca o consecinţă a atacurilor din Paris, Franţa va dori să facă mai mult”, a susţinut Carter.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor