Juncker îl anunţă pe Putin că doreşte o recalibrare a relaţiilor blocului european cu Rusia

Şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a scris preşedintelui rus Vladimir Putin în această săptămână, sugerând o apropiere a relaţiilor comerciale dintre UE şi blocul economic condus de Rusia după implementarea acordului de încetare a focului în Ucraina.
Jean Claude Juncker (FREDRICK FLORIN/AFP/GETTY IMAGES)
Andrei Popescu
20.11.2015

În scrisoare, care a fost redactată după summitul G20 din Turcia şi văzută de Reuters, Juncker a accentuat importanţa pe care a atribuit-o bunelor relaţii dintre Uniunea Europeană şi Moscova, care, “spre regretul meu, nu s-au dezvoltat de-a lungul ultimului an”, conform Reuters.

Juncker a declarat că a cerut oficialilor Comisiei să studieze opţiunile privind o apropiere între blocul european şi Uniunea Economică Eurasiatică – o grupare de foste state sovietice dominată de Moscova.

“Decizia privind circumstanţele în care pornim pe acest drum se află în mâinile statelor membre ale Uniunii Europene şi ar trebui să fie sincronizată, în special, cu implementarea acordurilor de la Minsk”, a scris Juncker.

Iniţiativa i-ar putea oferi lui Putin un stimulent pentru a coopera în Ucraina, într-un moment în care, după atacurile din Paris, Franţa şi câteva alte state vest-europene încearcă să colaboreze cu Moscova în ceea ce priveşte lupta purtată împotriva Statului Islamic şi implementarea unui acord de pace în Siria.

Ministrul lituanian de Externe Linas Linkevičius a declarat că a fost surprins de această scrisoare, despre care a susţinut că nu reflectă viziunea comună a statelor membre UE şi că nu a făcut nicio referire la sancţiunile impuse de UE împotriva Rusiei datorită anexării de către aceasta a peninsulei Crimeea şi datorită destabilizării estului Ucrainei.

Statele baltice şi din centrul Europei sunt îngrijorate de faptul că organul executiv al UE şi partenerii vest-europeni s-ar putea pregăti să ridice sancţiunile aplicate împotriva Moscovei în schimbul cooperării în Orientul Mijlociu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor