Premierul Franţei: "Sistemul Schengen ar putea fi pus în discuţie"

Premierul francez Manuel Valls a estimat joi, în ajunul consiliului JAI convocat în urma atacurilor ce au însângerat Franţa, că sistemul Schengen "ar putea fi pus în discuţie", dacă "Europa nu-şi asumă responsabilităţile" la frontiere, adăugând că este posibil ca "grupuri de indivizi" ce au legătură cu atentatele să fie încă activi.
Premierul francez Manuel Valls.
Premierul francez Manuel Valls. (PHILIPPE DESMAZES / AFP / Getty Images)

Invitat joi pe platourile France 2, premierul francez a declarat că toate statele ce au graniţa comună cu Franţa trebuie să-şi joace pe deplin rolul şi să-şi asume responsabilităţile.

"Dacă Europa nu îşi asumă responsabilităţile, atunci într-adevăr, întreg sistemul Schengen va fi pus în discuţie ", a declarat Valls. A eşuat Europa în această problemă? Nu vreau să afirma asta. Le datorăm francezilor adevărul. Din nefericire, avem de a face cu indivizi experimentaţi care se ascund, evită poliţia, dispun de documente false, care beneficiază de complici şi dispun de o veritabilă organizare. Dar aceasta înseamnă că trebuie să continuăm să întărim cooperarea între ţări la nivelul schimburilor de informaţii iar controlul la frontiere trebuie întărit.", a declarat Valls, citat de presa franceză.

Premierul francez a mai adăugat că unii dintre autorii atacurilor teroriste de la Paris "au profitat de criza refugiaţilor pentru a se strecura" în Franţa. Însă parte din atacatori se aflau deja în Belgia şi Franţa înainte de această criză, a precizat Valls.

Reamintim că joi şi vineri la Bruxelles are loc Consiliul extraordinar Justiţie şi Afaceri Interne, convocat ca urmare a evenimentelor tragice care au avut loc în Franţa, săptămâna trecută.

În cadrul reuniunii de la Bruxelles se vor purta discuţii privind modul în care se poate consolida răspunsul UE în urma atacurilor din Franţa, urmând a fi abordate teme referitoare la controalele la frontierele externe, traficul cu arme de foc, registrul european cu numele pasagerilor (European Passenger Name Record) şi finanţarea terorismului.