Obama şi liderii UE promovează legăturile transatlantice în contextul temerilor generate de Trump

Preşedintele american Barack Obama şi liderii europeni majori au căzut de acord asupra necesităţii întăririi NATO şi continuării agendei transatlantice.
Preşedintele american Barack Obama.
Preşedintele american Barack Obama. (Captură Foto)

Obama s-a întâlnit vineri cu liderii din Germania, Franţa, Italia, Spania şi Marea Britanie în Berlin la sfârşitul ultimului său tur european în calitate de preşedinte al SUA.

Liderii au publicat o declaraţie comună în care au promis că vor depune eforturi pentru a asigura obţinerea unor „rezoluţii diplomatice privind conflictele din Siria şi estul Ucrainei”.

Conform Casei Albe, liderii au căzut de acord că Moscova trebuie să îşi respecte obligaţiile prevăzute de acordurile de pace de la Minsk asupra soluţionării conflictului separatist din estul Ucrainei. În plus, liderii au susţinut că sancţiunile împotriva Rusiei ar trebui să fie menţinute cât timp Moscova nu respectă aceste obligaţii.

Potrivit ONU, peste 9.600 de persoane au fost ucise în conflictul din estul Ucrainei dintre forţele guvernamentale ale Kievului şi separatiştii susţinuţi de Rusia. Peste 22.000 de persoane au fost rănite în acest conflict, care a izbucnit în aprilie 2014.

Europenii au fost îngrijoraţi de declaraţiile făcute de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, că NATO este o structură “învechită” şi că el va lua în considerare ridicarea sancţiunilor împotriva Rusiei şi recunoaşterea anexării peninsulei ucrainene Crimeea din martie 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe