Moscova este furioasă: avioane militare elveţiene urmăresc un avion al guvernului rus

Relaţiile Rusiei cu ţările europene rămân încordate. Cel mai recent exemplu a putut fi observat vineri, când avioane militare de luptă elveţiene au urmărit îndeaproape un avion al guvernului rus în spaţiul Elveţiei.
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

În timp ce relaţiile dintre Rusia şi SUA ar putea fi în curs de normalizare în urma unei convorbiri telefonice dintre Putin şi Trump, în care liderul rus şi-a exprimat speranţa pentru o resetare şi renormalizare a actualelor relaţii bilaterale "nesatisfăcătoare" dintre cele două ţări, relaţiile Rusiei cu ţările europene rămân încordate. Cel mai recent exemplu a putut fi observat vineri, când avioane militare de luptă elveţiene au urmărit îndeaproape un avion al guvernului rus în spaiul aerian ţării europene, potrivit declaraţiilor de sâmbătă ale purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova.

Drept urmare, Moscova a cerut guvernului elveţian o explicaţie pentru faptul că avioane de luptă F/A-18 au urmărit un avion special al Rusiei care transporta jurnalişti, iar Alexander Fomin, directorul Serviciului Federal rus pentru cooperare în domeniul militar-tehnic aflat la summitul Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC), în Peru, a declarat că este deosebit de preocupat de distanţa periculoasă la care s-au apropiat avioanele de luptă elveţiene.

Într-o emisiune difuzată pe canalul Rossia 24 TV, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe Maria Zaharova a emis următoarea declaraţie: "Voi sublinia încă o dată că distanţa destul de mică, la care aceste avioane de luptă au abordat [avionul rusesc], au provocat grave preocupări pasagerilor aeronavei din Rusia. Am văzut rapoartele mass-media pe această temă, iar ambasada noastră din Elveţia a solicitat deja explicaţii părţii elveţiene, pe care le aşteptăm, la care vom răspunde în mod corespunzător după ce le vom primi."

Elveţia a declarat ulterior sâmbătă că urmărirea a fost doar un "control de rutină." Ministerul elveţian al Apărării a confirmat că avioanele elveţiene au zburat alături de avionul rusesc timp de şapte minute, adăugând că acesta a fost unul dintre controalele care sunt de obicei efectuate de aproximativ 400 de ori pe an pentru a verifica identitatea avioanelor guvernelor străine, potrivit Reuters.