Obama anunţă limitarea programelor de colectare a informaţiilor conduse de NSA

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama a anunţat oficial vineri că vor fi luate o serie de măsuri ce au ca scop limitarea programelor de colectare a informaţiilor şi supraveghere conduse de Agenţia de Securitate Naţională (NSA), notează Reuters.
Agenţia Naţională de Securitate (National Security Agency - NSA). (PAUL J. RICHARDS / AFP / Getty Images)
P. P.
18.01.2014

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama a anunţat oficial vineri că vor fi luate o serie de măsuri ce au ca scop limitarea programelor de colectare a informaţiilor şi supraveghere conduse de Agenţia de Securitate Naţională (NSA), notează Reuters.

Reforma propusă de Obama ţinteşte să „le ofere oamenilor mai multă încredere că drepturile le vor fi protejate”, în timp ce NSA „îşi păstrează mijloacele prin care menţine securitatea”.

Totuşi, în timp ce Casa Albă anunţa că lucrează la noul plan de reformare a NSA, media din întreaga lume anunţa că NSA colectează aproximativ 200 de milioane de mesaje telefonice din întreaga lume şi că a introdus software pentru supraveghere în aproximativ 100.000 de computere.

SUA va spiona statele aliate sau prietene numai dacă „există un motiv ce ţine de securitatea naţională”, a mai subliniat Obama. Un oficial al administraţiei a precizat că asta se va aplica în cazul a câtorva zeci de lideri. Unul dintre cazurile la care face referire acest punct este cel al cancelarului german Angela Merkel.

Totuşi, serviciile secrete americane vor continua să colecteze informaţii privind intenţiile celorlalte state şi „nu se vor scuza doar pentru faptul că serviciile de spionaj ale Statelor Unite sunt mai eficiente”, a continuat Obama.

Una din schimbările majore va fi reprezentată de modul în care vor fi păstrate toate „metadatele” telefonice colectate până în prezent. Obama a mai adăugat că programul actual de colectare a „metadatelor” telefonice va fi stopat, fără a menţiona cine va păstra pe viitor baza de date sau cum se va derula noul program de supraveghere.

În plus, Obama a mai precizat că guvernul va necesita o inspecţie judiciară din partea Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA) de fiecare dată când agenţiile de spionaj vor trebui să folosească baza de date ce conţine lista apelurilor telefonice, excepţie făcând cazurile de urgenţă.

„Cea mai mare problemă este că trebuie să mergem în instanţă de fiecare dată”, a precizat fostul director al NSA şi CIA, Generalul Michael Hayden.

Scandalul NSA a luat amploare după ce Edward Snowden, un fost angajat al NSA şi CIA, adăpostit pe rând de China şi Rusia, a făcut o serie de dezvăluiri privind programele de supraveghere şi colectare a informaţiilor desfăşurate de serviciile de inteligenţă americane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor