Marea coaliţie germană începe cu stângul

'Marea coaliţie' - CDU, CSU şi SPD - atât de aşteptată şi de dorită de electoratul german şi-a început mandatul cu stângul, iar certurile şi farfuriile sparte între partenerii de guvernământ se aud din stradă, notează într-un editorial ziarul El Mundo.
Epoch Times România
14.01.2014

'Marea coaliţie' - CDU, CSU şi SPD - atât de aşteptată şi de dorită de electoratul german şi-a început mandatul cu stângul, iar certurile şi farfuriile sparte între partenerii de guvernământ se aud din stradă, notează într-un editorial ziarul El Mundo.

Miniştrii celor trei formaţiuni politice (CDU al lui Merkel, CSU bavarez şi Partidul Social-Democrat, SPD) au dat declaraţii contradictorii şi chiar agresive, în ultimele două săptămâni, pe teme precum imigraţia provocată de sărăcie, ritmul de renunţare la energia nucleară, includerea homosexualităţii în legislaţie, tragerea la răspundere a lui Obama în materie de spionaj digital sau reducerea programului pentru mamele care muncesc.

Orice pretext a fost bun pentru ca cearta să izbucnească în public. Şi nu asta aştepta de la ei electoratul, notează ziarul. Aproximativ jumătate din cei chestionaţi s-au declarat dezamăgiţi de certurile interne la debutul noului executiv. Concret, 46% din cei chestionaţi de institutul Emnid - într-un sondaj realizat pentru ziarul Bild am Sonntag - cred că noua 'mare coaliţie' a început cu stângul, în timp ce 81% sunt de părere că aceste certuri vor continua şi pe viitor.

'E de la sine înţeles să existe o lipsă de coordonare iniţială. Pe măsură ce vor fi însuşite protocoalele coaliţiei zgomotul va înceta. Textul de acord este foarte precis şi stabileşte exact ce trebuie să facă guvernul. Vor trebui să se conformeze', a declarat o sursă apropiată executivului.

'Strategia lui Sigmar Gabriel (preşedintele SPD şi numărul 2 al guvernului) este de a menţine timp de doi ani coaliţia. Apoi îşi va pregăti propria candidatură la postul de cancelar, prin urmare un anumit grad de ceartă îi este favorabilă', asigură surse răuvoitoare din Partidul Liberal FDP.

Cancelarul Angela Merkel nu a luat poziţie în niciuna dintre polemici şi se scuză pe motiv de recuperare după accidentul de schi ca să nu ia parte la reuniunile incomode sau să facă apariţii stânjenitoare. Purtătorul său de cuvânt, Steffen Seibert, care o însoţeşte şi în acest al doilea mandat, a devenit expert în evitarea minimalizării şi discutării problemelor.

Liderul SPD, prevăzător, preferă şi el să tacă. Gabriel a luat poziţie doar în materie de imigraţie pe probleme de sărăcie şi s-a limitat să anunţe că va fi creată o comisie care va studia chestiunea. Dar a avut în schimb grijă să-şi facă publicitate subliniind că în fiecare după-amiază de miercuri, după Consiliul de miniştri, îşi ia fetiţa de doi ani de la creşă, îi dă de mâncare şi îi face baia de seară.

După cum stau lucrurile, doar 17% dintre cei chestionaţi cred că noua coaliţie îşi va putea desfăşura mandatul fără certuri interne. Chiar şi şeful grupului parlamentar al CDU, Volker Kauder, a recunoscut că debutul mandatului marii coaliţii nu a fost la înălţimea aşteptărilor electoratului. Omologul său din SPD, Thomas Oppermann, le-a cerut partenerilor de guvernământ mai multă 'unitate' şi a avertizat că nu se poate oferi imaginea de a fi în acelaşi timp şi la guvernare şi în opoziţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor