Ion Sturza: Dodon doreşte să construiască o nouă cortină de fier pe Prut

Acţiunile şi declaraţiile preşedintelui ales, Igor Dodon nu trec neobservate de către fostul premier Ion Sturza. Acesta l-a numit pe Dodon „adept al moldovenismului primitiv, antioccidental şi românofob, vrea cu tot dinadinsul să ne ducă la poarta celui care se vede ţarul celei de-a treia Roma, cea Asiatică”.
Ion Sturza, fost prim-ministru al R. Moldova şi om de afaceri
Ion Sturza, fost prim-ministru al R. Moldova şi om de afaceri (timpul.md)

Preşedintele ales Igor Dodon a reuşit deja să lase un gust amar unei mari părţi a cetăţenilor moldoveni, mai ales după ce şi-a anunţat planurile de rusificare şi federalizare a statului. Astfel, fostul prim-ministru Ion Sturza a decis să le explice moldovenilor ce-şi doreşte Dodon să facă în Moldova.

„Ar fi bine să le explicăm moldovenilor că, de fapt, Igor Dodon doreşte să construiască o nouă cortină de fier pe Prut, să anuleze libera circulaţie, să îngrădească posibilitatea copiilor noştri să-şi facă studiile nu numai în România, dar şi în Occident. Aceasta înseamnă denunţarea acordului cu Uniunea Europeană şi nimic altceva”, a scris Ion Sturza pe contul său de Facebook.

Declaraţiile fostului premier moldovean vin după un interviu acordat de Dodon unui ziar rusesc, în care îşi arată nemulţumirea faţă de numărul prea mare de burse oferite de România tinerilor basarabeni şi după promisiunea făcută lui Traian Băsescu privind cetăţenia moldovenească.

„Şi ca să o facă pe „durul”, a nu se confunda cu „durak”, îl atacă pe Traian Băsescu. El se pare că încă nu ştie că există o cutumă, foştii şi actualii şefi de stat nu se atacă pe gratis. Recunosc, am fost surprins cât de elegant i-a răspuns domnul Băsescu, deşi putea să-l disperseze pe Dodon în atomi, politic vorbind. Dar vorba „clasicului”, aşii lui Băsescu rămân deocamdată în mânecă”, a adăugat Sturza.

Acesta i-a transmis lui Dodon un mesaj mai dur un pic, menţionând că nu e „neapărat nevoie să fii ales prezident, ca să-ţi demonstrezi mediocritatea şi prostia”. „Şcolit în epoca lui Voronin, un exemplar rar de cinism, demagogie şi proastă educaţie primară. Convins adept al moldovenismului primitiv, antioccidental şi românofob, vrea cu tot dinadinsul să ne ducă la poarta celui care se vede ţarul celei de-a treia Roma, cea Asiatică”, a mai scris fostul politician.

O altă promisiune făcută de Dodon, a fost aceea de a schimba cărţile de „Istorie a Românilor” cu cele de „Istorie a Moldovei”, o parte din ele fiind deja tipărite. În replică, fostul prim-ministru a menţionat că este „fascinantă obrăznicia cu care ne dă lecţii de „istorie”, terfelind memoria încă sângerândă a moldovenilor. Ne sugerează că ar trebui să cerem scuze de la cei care ne-au violat propria patrie. Memorandumul Kozak e bun, crede dânsul, deşi ne lipsea de capacitatea de a ne decide propriul destin. Te mai miri, de unde la un fecior de profesori de română atâta românofobie, veninoasă şi paranoică?!”.

Obişnuit cu criticile pe care le are de auzit în urma unor astfel de mesaje, Ion Sturza a ţinut să precizeze că nu intenţionează să fie politicos cu preşedintele nou ales. „Am mai spus-o , NU mă reprezintă! Dacă se supără, n-are decât să-mi retragă şi mie cetăţenia... Nu cred că îmi doresc să trăiesc în ţara lui Dodon”, a conchis Sturza.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe