Vladislav Gribincea: Ceea ce s-a făcut împotriva magistratei Domnica Manole este revoltător

Urmărirea penală împotriva Domnicăi Manole ar putea fi încetată, în cazul în care CCM va recunoaşte neconstituţionalitatea normei de drept în baza căreia este învinuită magistrata. Gribincea susţine că lucrurile în justiţie sunt complicate, iar judecătorii sunt supuşi presiunilor din interiorul sistemului.
Vladislav Gribincea (facebook/profil v.gribincea)
Ştefan Sârbu
17.12.2016

Preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) Vladislav Gribincea în cadrul emisiunii Alb&Negru de la Unimedia, s-a arătat ferm convins că soluţia unui judecător german, căruia i s-ar fi pus pe masă dosarul „Referendumului”, ar fi fost identică cu cea a judecătorului Domnica Manole, fiindcă, juridic, magistrata a interpretat corect legea. „Textul juridic, prevederile Constituţiei, se interpretează potrivit logicii la ziua adoptării. Şi corect a spus, la ziua adoptării noi aveam 15 sau 12 unităţi teritoriale, prin urmare, trebuie din judeţe să calculăm, nu din raioane.”

Expertul a notat că, deşi Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a spus că nu trebuie să iei în calcul ceea ce există la ziua aplicării legii, logica juridică îţi dictează că trebuie să stabileşti care au fost intenţiile legiuitorului, fiindcă, printr-o lege ulterioară nu modifici Constituţia. „Nu am predilecţii faţă de doamna Manole, dar ceea ce s-a făcut împotriva ei, mi se pare revoltător. Ca judecătorii însăşi să autorizeze astfel de urmăriri, mi se pare ieşit din comun. Mie mi s-a creat impresia că acesta este un semnal dat celorlalţi judecători să nu se revolte şi să execute ceea ce li se spune sau ceea ce de la ei se aşteaptă.”

În opinia lui Gribincea, la moment lucrurile în justiţie nu sunt deloc simple. „Judecătorii simt o presiune enormă, şi nu din afara sistemului dar din interiorul sistemului. O presiune enormă şi ei se revoltă, dar se revoltă toţi la bucătăria sa. Cu părere de rău, avem puţini judecători care ar putea să iasă în public să spună problemele pe care le au. Nu înţeleg, de ce societăţii civile independenţa justiţiei ar trebui să-i fie mai dragă decât judecătorilor?”

Amintim că în baza hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) nr. 369/17 din 31 mai, a fost dat curs solicitării procurorului General interimar fiind eliberat acordul pentru începerea urmăririi penale având în vedere că pe 14 aprilie, Domnica Manole a anulat hotărârea Comisiei Electorale Centrale (CEC) din 30 martie, privind refuzul în organizarea unui referendum constituţional iniţiat de Platforma Civică Demnitate şi Adevăr şi pentru care au semnat peste 400.000 de oameni.

Magistrata a obligat CEC să adopte o hotărâre cu privire la iniţierea referendumului pentru revizuirea Constituţiei, constatând că grupul de iniţiativă a colectat numărul necesar de semnături prevăzut de art. 141 din Constituţie: 200.000 de semnături, inclusiv câte 20.000 din cel puţin jumătate din unităţile administrative existente în anul 2000. Această normă constituţională a fost introdusă în anul 2000. Atunci în Moldova existau 12 unităţi teritoriale de nivelul doi.

Notabil este faptul că mai mulţi judecători şi reprezentanţi ai societăţii civile au catalogat sesizarea procurorului General interimar drept un atentat la independenţa sistemului judecătoresc. În premieră pentru sistemul judecătoresc din Moldova, la 31 mai, un grup de judecători de la Curtea de Apel Chişinău (CAC) s-au solidarizat public cu magistrata Domnica Manole, catalogând sesizarea procurorului General interimar drept „un atentat fără precedent la independenţa justiţiei, contrar standardelor internaţionale în domeniul justiţiei, contrar obiectivelor de integrare europeană promovate de corpul judecătoresc”.

Acţiunile CSM, dar şi ale organelor procuraturii au ajuns în atenţia Delegaţiei Uniunii Europene şi a Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chişinău. În luna noiembrie, şi membrii Comitetului ONU pentru Drepturile Omului în cadrul Evaluării Periodice Universale au dezbătut subiectul şi s-au arătat îngrijoraţi de cazul Domnicăi Manole recomandând autorităţilor RM să investigheze promt şi cât mai operativ această cauză penală.

Menţionăm că în acest moment urmărirea penală pe numele judecătoarei CAC Domnica Manole ar putea fi încetată. La 15 decembrie, magistraţii CSJ din oficiu au sesizat Curtea Constituţională a Moldovei (CCM) prin care solicită să se pronunţe pe marginea constituţionalităţii articolului 307 din Codul penal - pronunţarea cu bună ştiinţă a unei hotărâri contrare legii, în baza căruia a fost dat acordul pentru pornirea investigaţiilor penale. Examinarea cauzei civile privind contestarea hotărârii CSM din 31 mai, este temporar suspendată.

Potrivit jurnaltv.md magistrata a menţionat că dacă CCM va admite excepţia de neconstituţionalitate, va fi anulată hotărârea CSM şi va fi încetată urmărirea penală. „Este o ieşire onorabilă din situaţia pe care tot ei au provocat-o. De la bun început am afirmat că hotărârea CSM reprezintă o răzbunare fiindcă şi comunitatea internaţională constată că dosarul penal intentat împotriva mea este bazat pe motive politice.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor