ONG-uri din România: Legea amnistiei fiscale demonstrează cinismul politicienilor pro-europeni de la Chişinău

”Liberalizarea capitalului” este o lovitură dată eforturilor anticorupţie. ONG-uri din România cer statului român să suspende finanţarea Moldovei dacă legea va fi votată în lectură finală de către Parlamentul de la Chişinău fără consultări reale.
Ştefan Sârbu
19.12.2016

alte articole

(photos.com)
Ştefan Sârbu
19.12.2016

ONG-urile din România Expert Forum (EFOR), Centrul Român de Politici Europene (CRPE), Freedom House-România şi Grupul de Dialog Social (GDS) solicită autorităţilor române şi opoziţiei să pregătească măsuri adecvate, inclusiv suspendarea finanţării prin împrumutul de sprijin bugetar şi alte formule de asistenţă financiară, dacă Parlamentul de la Chişinău adoptă aşa-numita lege pentru ”liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală”.

În calitate de contribuabili români şi societate civilă preocupată de buna guvernare la Chişinău, autorii petiţiei solicită actualei şi viitoarei opoziţii din Parlamentul României să sprijine Guvernul în reconsiderarea împrumutului de sprijin bugetar pentru Republica Moldova dacă actuala formă a legii ”liberalizării capitalului şi stimulării fiscale” trece şi în a doua lectură. De asemenea, solicită opoziţiei să monitorizeze cu atenţie folosirea banilor acordaţi până acum de Guvernul României către Republica Moldova. ”Contribuabilul român trebuie să fie informat dacă banii săi sunt folosiţi pentru reforme şi nevoi reale în Republica Moldova sau pentru a compensa banii irosiţi prin corupţie şi crimă organizată”, se menţionează în petiţia publicată de către jurnal.md.

În opinia semnatarilor, Legea în cauză ascunde sub un nume aparent european (”liberalizarea capitalului”) prevederi prin care se pot spăla banii negri obţinuţi din tranzacţii obscure sau prin offshore-uri (prin liberalizarea capitalului de către persoane fizice, cu interdicţia investigării provenienţei capitalului). Se iartă funcţionarii publici care nu şi-au declarat până acum averea, oferindu-le posibilitatea de a declara orice capital cu plata a doar 2% din valoarea acestuia, se acordă amnistie fiscală pentru penalităţile acumulate de persoanele fizice şi juridice care practică activitate de întreprinzător la plata taxelor şi impozitelor, cu condiţia achitării datoriilor.

”Proiectul de lege a fost adoptat în mare viteză de Parlament în primă lectură, la doar două săptămâni de la înregistrare, după un simulacru de dezbateri cu societatea civilă şi instituţiile publice care a durat două ore, fără avizul Guvernului şi al expertizei anticorupţie.”

Această lege reprezintă o puternică lovitură dată eforturilor anticorupţie susţinute de partenerii Republicii Moldova, principala condiţie pentru sprijinul bugetar internaţional. Ea demonstrează cinismul politicienilor pro-europeni de la Chişinău, care pretind că fac reforme dar deghizează o măsură antieuropeană sub un nume proeuropean (”liberalizarea capitalului”) pentru a deruta atât partenerii străini, cât şi publicul moldovean. În plus, viteza cu care s-a adoptat legea în prima lectură arată că reformele cerute de finanţatorii internaţionali sunt îndeplinite doar parţial şi cu întârzieri nu din cauza ”instabilităţii politice”, aşa cum se pretinde, ci din cauza lipsei de reală voinţă politică.

Semnatarii petiţiei susţin că finanţarea Republicii Moldova cu bani publici româneşti şi europeni, în condiţiile în care se dă frâu liber corupţiei şi spălării banilor, este inacceptabilă, deoarece nu a avut loc o consultare cu publicul. Amnistiile fiscale crează în mod inevitabil inechitate de tratament între contribuabili şi pun sub semnul întrebării întreaga logică a colectării de taxe şi impozite, generând pericolul delegitimării întregului sistem fiscal în ochii cetăţenilor, de aceea este strict necesară consultarea reală şi îndelungată cu societatea civilă, care să ducă la o soluţie echilibrată şi legitimă.

Menţionăm că la 19 decembrie, în cadrul unei conferinţe de presă Centrul Analitic Independent „Expert – Grup” şi Centrul de Resurse Juridice din Moldova au cerut retragerea, din Parlament, a proiectelor de lege nr. 451 şi 452 privind liberalizarea capitalului şi amnistia fiscală şi impunerea unui proces mai amplu de reforme asupra lor, prin implicarea societăţii civile în discuţie fiindcă instrumentul care a fost ales este unul extrem de controversat şi negativ pentru Republica Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor