Oamenii de ştiinţă: praful de casă implică riscuri serioase pentru sănătatea umană
alte articole
Oamenii de ştiinţă din Germania au efectuat unele cercetări pentru a determina cantitatea de praf care se depune pe fiecare metru pătrat din apartamentele germane. S-a constatat că, în medie, acesta se acumulează intr-o cantitate de aproximativ trei grame pe zi. În plus, cantitatea de praf depusă depinde şi de vârsta clădirii – cu cât clădirea este mai veche, cu atât se acumulează mai mult praf.
Bineînţeles, omenirea modernă a învăţat cum să scape de praful deranjant, inventând aspiratoare tot mai performante, însă nu fiecare este dispus să-şi aspire locuinţa de câteva ori pe săptămână. În schimb, oricine este în stare să-şi facă rost de o nouă suprafaţă pentru depunerea prafului, de tipul unui covor sau canapele.
Locuinţele mediului urban, comparativ cu cele din regiunile rurale, conţin mai puţin praf, dar acesta este mult mai dăunător pentru sănătate. Praful urban absoarbe sărurile de plumb şi cadmiu, emise de ţevile de eşapament ale automobilelor şi coşurile fabricilor şi uzinelor producătoare.
În afara substanţelor chimice nocive, în praf vieţuiesc multiple microorganisme dăunătoare, dintre care cele mai periculoase sunt - acarienii de praf. Dacă locuinţa nu este curăţă regulat, acestea se înmulţesc în progresie geometrică. Noi, practic, trăim într-un mediu suprapoluat de deşeurile activităţii lor vitale, ceea ce este deosebit de periculos pentru cei care suferă de alergii şi pentru persoanele astmatice.