Medicina chineză: legătura dintre alergie şi glandele suprarenale

Alergia – reprezintă o sensibilitate excesivă a sistemului imunitar la unii stimuli externi. Există mulţi factori externi ce contribuie la apariţia alergiilor, cum ar fi genetica, ecologia şi care sunt foarte dificil de influenţat. Totuşi, există şi factori interni, care pot fi corectaţi. Metodele standarde, folosite în tratamentul alergiilor, constau de obicei în utilizarea preparatelor antihistaminice sau a medicamentelor hormonale, ce suprimă reacţiile inflamatoare – adică mecanismul apariţiei alergiei. Din nefericire, aceste remedii nu acţionează direct asupra cauzei, şi, prin urmare, nu pot duce la o tratare temeinică a alergiilor.
Practicaţi meditaţia, păstraţi liniştea interioară, o minte calmă şi o inimă echilibrată. (Waters Dougal/Getty Images)
Ina Niţuleac
16.02.2012

Alergia reprezintă o sensibilitate excesivă a sistemului imunitar la unii stimuli externi. Există mulţi factori externi ce contribuie la apariţia alergiilor, cum ar fi genetica, ecologia şi care sunt foarte dificil de influenţat. Totuşi, există şi factori interni, care pot fi corectaţi.

Metodele standard folosite în tratamentul alergiilor constau de obicei în utilizarea preparatelor antihistaminice sau a medicamentelor hormonale, ce suprimă reacţiile inflamatoare – adică mecanismul apariţiei alergiei. Din nefericire, aceste remedii nu acţionează direct asupra cauzei, şi, prin urmare, nu pot duce la o tratare temeinică a alergiilor.

Un tratament ce nu vizează eliminarea cauzei reale a bolii, nu poate duce la o vindecare totală. Acest lucru este valabil cu precădere în cazul alergiilor. Folosirea metodelor populare de tratament permite eliminarea temporară sau minimizarea simptomelor alergiei, care, totuşi, tind să se repete în timp.

Dezavantajul tratamentelor tradiţionale constă în faptul că acestea nu acordă suficientă atenţie unui lucru foarte important - rolului glandelor suprarenale în dezvoltarea alergiilor. Lipsa hormonilor suprarenali constituie una din cauzele interne ale alergiilor.

Glandele suprarenale sunt de mărimea unei nuci, iar după formă seamănă cu o piramidă. Acestea se află la polul superior al fiecărui rinichi. Hormonii din cortexul suprarenal reduc activitatea excesivă a reacţiilor inflamatorii, optimizându-le, în funcţie de necesitate. O activitate sporită a suprarenalelor diminuează severitatea manifestării alergiei, în timp ce slăbirea ei dimpotrivă o creşte. În cazul alergiilor frecvente, nivelul hormonilor cortexului suprarenal este de obicei scăzut.

Cea mai mare parte a reacţiilor alergice este însoţită de un proces inflamator. Alergiile frecvente suprasolicită glandele suprarenale, epuizându-le şi, respectiv, alergenii pot cauza cu uşurinţă reacţii serioase. În aceste cazuri apare efectul unui cerc vicios. Funcţia suprarenală poate fi afectată şi din alte cauze. Spre exemplu, din cauza stresului, ce stimulează eliberarea cortizolului (un hormon din cortexul suprarenal).

În astfel de cazuri nu rămâne altceva de ales decât să se recurgă la utilizarea terapiei hormonale, adică la substituţie. Totuşi, mai există un mod. Dr. Sherry L. Ackerman recomandă aplicarea metodelor medicinii tradiţionale chineze, care are o înţelegere mai profundă a cauzelor reale ale bolii.

În medicina traditională chineză, funcţia suprarenalelor este strâns dependentă de qi (energie vitală). Există două tipuri de qi: primordială (yuan qi) şi qi postpartum. Primul tip de qi îl primim de la părinţi la naştere. Acesta determină constituţia noastră şi funcţia suprarenalelor. Al doilea tip de qi îl generăm sau îl risipim pe parcursul vieţii. Atunci când qi-ul post-natal este epuizat, organismul începe să consume qi-ul iniţial.

Atunci când organismul îşi epuizează complet stocul de qi iniţial, care este stocat în glandele suprarenale şi genitale, starea lui începe să se deterioreze rapid. Medicina occidentală sustine că se manifestă insuficienţa suprarenală. Medicina chineză consideră că organismul şi-a pierdut qi-ul vital.

Insuficienţa de qi original şi epuizarea glandelor suprarenale sunt cauzele apariţiei alergiilor. Astfel, o parte componentă a tratamentului alergiei constituie restabilirea qi-ului post-natal.

Nu este un lucru uşor de făcut, deoarece implică schimbarea stilului de viaţă. De regulă, este mult mai uşor să iai „pilula magică”, decât să-ţi modifici modul de a trăi. Cu toate acestea, modificarea stilului de viaţă este foarte necesar, deoarece „pilule magice” nu există.

Iată câteva sfaturi care vor ajuta la restabilirea qi-ului şi tratarea alergiei.

  • Eliminaţi impactul stresului asupra organismului. Este cel mai important pas. Acesta necesită o schimbare a punctului de vedere asupra multor lucruri, precum şi revizuirea valorilor de viaţă. Atunci când problemele cotidiene vor înceta să vă provoace frustrare, corpul va înceta să fie expus stresului.
  • Extrem de importante sunt odihna şi somnul. Probabil, veţi avea nevoie de cel puţin nouă ore de somn pe zi, pentru a restabili qi-ul.
  • O activitate fizică intensă epuizează glandele suprarenale. Practicaţi qigong. Faceţi meditaţie, păstraţi o minte calmă şi o inimă liniştită.
  • O gândire negativă constituie un viciu nociv, ce risipeşte în final energia. Anxietatea, frica şi furia creează un stres suplimentar pentru glandele suprarenale şi distrug organele vitale.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor