Stresul inrautateste alergiile

Stresul afecteaza severitatea si durata simptomelor alergice. (Photos.com)
Epoch Times România
23.09.2008

NEW YORK-Stresul si anxietatea psihologice pot inrautati atacurile de alergie de sezon si pot determina prelungirea acestora, conform unui studiu prezentat luna aceasta la intalnirea anuala a Asociatiei Psihologice Americane in Boston.

“Oamenii isi pot crea probleme mai persistente daca sunt stresati si anxiosi cand incep atacurile de alergie,” a remarcat dr. Janice Kiecolt-Glaser, profesor de psihologie si psihiatrie la Universitatea de Stat Ohio din Columbus intr-un interviu telefonic pentru Reuters Health acordat inaintea intalnirii.

Pentru a masura cum sunt afectati de stres si anxietate cei care sufera de alergii, Kiecolt-Glaser si colegii acesteia au recrutat 28 de barbati si femei cu istoric de rinita alergica si alergii de sezon pentru a participa la un studiu de laborator.

In zile diferite, voluntarii au fost supusi la conditii lipsite de stres major-citirea de reviste-si la conditii mult mai stresante-tinerea unui discurs de 10 minute, inregistrat pe banda video, in fata unui grup de “evaluatori comportamentali” si rezolvarea unor probleme de matematica fara hartie si stilou in fata aceluiasi grup, precum si urmarirea ulterioara a performantei lor inregistrate.

Cercetatorii au evaluat nivelul de stres si anxietate al participantilor si au efectuat teste standard de intepare a pielii inainte si dupa evenimentele stresante, precum si a doua zi.

Cercetatorii au descoperit ca anxietatea care urmeaza evenimentului stresant mareste magnitudinea reactiilor alergice induse de testele efectuate. Aceste reactii alergice apar pe antebrat sub forma unor rani usoare, sau “pustule.”

Persoanele care au avut parte de stres moderat in cadrul experimentului au prezentat pustule cu 75 la suta mai mari dupa evenimentul stresant, in comparatie cu raspunsul aceleasi persoane dupa un stres minor.

Persoanele foarte stresate au prezentat pustule de doua ori mai mari dupa evenimentul stresant in comparatie cu raspunsul aceleasi persoane cand nu a fost supusa stresului. In plus, aceste persoane foarte stresate au prezentat de patru ori mai multe sanse de a avea pustule alergice la o zi dupa evenimentul stresant.

Acest lucru sugereaza, potrivit cercetatorilor, ca persoanele supuse unui stres ridicat au prezentat o reactie continua si mult mai puternica la substantele cauzatoare de alergii. “Se pare ca stresul afecteaza aceste persoane a doua zi,” a explicat Kiecolt-Glaser. Acest lucru inseamna ca stresul pare sa provoace inrautatirea alergiilor unei persoane a doua zi.

Conform imunologului de la Ohio State, Dr. Ronald Glaser, care a fost implicat in studiu, o anxietate mai mare a fost asociata cu intensificarea producerii in organism a hormonilor de stres numiti cateholamine si a proteinei associate inflamatiei denumita interleukina-6. El crede ca nivelurile ridicate ale acestor compusi sunt de vina pentru reactiile alergice intarziate.

Acest raspuns alergic intarziat este “de fapt partea urata a alergiilor,” a remarcat Kiecolt-Glaser, deoarece ele nu raspund de obicei la antihistamine. Ea ii sfatuieste pe cei care sufera de alergii sa incerce pe cat posibil sa mentina stresul la minim in timpul sezonului in care apar alergiile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor