Oamenii de ştiinţă au creat o pelerină invizibilă la microunde

Cercetătorii americani au scuns pentru prima dată un obiect tridimensional de microunde folosind o tehnică numită "ascunderea plasmonică sub pelerină.
David Skoumbourdis
01.02.2012

Pelerina invizibilă a făcut încă un pas spre realizare, cercetătorii americani ascunzând pentru prima dată un obiect tridimensional de microunde, folosind o tehnică numită " sub pelerină.

Eforturile anterioare de cercetare au demonstrat că este posibilă ascunderea sub pelerină a unor obiecte bidimensionale (sau plate), cu ajutorul unor metamateriale - materiale proiectate artificial pentru a avea proprietăţi speciale - care face ca lumina să se plieze în jurul lor, creând un efect asemănător mirajului

Ascunderea plasmonică se diferenţiază prin utilizarea unui metamaterial plasmonic, care provoacă lumina difuzată de metamaterial şi de obiectul ascuns să se ciocnească şi să se anuleze. Acest lucru previne ca lumina reflectată de obiect să ajungă la ochii noştri, făcându-l invizibil.

Când câmpurile difuzate de manta şi obiect interferează, ele se anulează reciproc, efectul general fiind cel de transparenţă şi de invizibilitate din toate unghiurile de observaţie", a declarat co-autorul studiului, Andrea Alu, într-un comunicat de presă.

"Unele dintre avantajele tehnicii de ascundere plasmonică sunt robusteţea şi lăţimea bandei de funcţionare, care sunt superioare pelerinelor convenţionale bazate pe metamateriale de transformare. Acest lucru a făcut experimentul nostru mai robust faţă de posibile imperfecţiuni, ceea ce este deosebit de important, atunci când se încearcă ascunderea unui obiect 3-D în spaţiu", a spus Alu.

Cercetătorii au testat materialul prin acoperirea unui cilindru de 7 inchi cu metamaterial plasmonic. Apoi au fost direcţionate microunde spre cilindrul ascuns şi a fost înregistrat rezultatul. Rezultatele au confirmat performanţa anticipată a materialului.

Experimentele anterioare au demonstrat că materialul poate lucra cu obiecte de diferite forme. Provocarea următoare este testarea ascunderii plasmonice când se foloseşte lumină vizibilă.

"În principiu, această tehnică ar putea fi folosită pentru a ascunde lumina; de fapt, unele materiale plasmonice sunt disponibile la frecvenţe optice. Cu toate acestea, dimensiunea obiectelor care pot fi ascunse eficient prin această metodă depinde de lungimea undei de funcţionare, astfel încât atunci când este aplicată frecvenţelor optice, am putea reuşi să oprim eficient difuzarea de lumină a unor obiecte de dimensiune medie", a afirmat Alu.

În ciuda limitărilor teoretice actuale, Alu consideră că ascunderea obiectelor mici ar putea avea o serie de aplicaţii în domenii cum ar fi ştiinţa biomedicală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor