Nou front în Siria: Trupele Armatei Siriene Libere împotriva jihadiştilor

Teroristi musulmani
Teroristi musulmani (STR / AFP / Getty Images)

În Siria există cei care visează democraţia şi cei care luptă pentru un Califat. Războiul civil din Siria vede deschis un alt front care alimentează preocupările diplomaţilor din întreaga lume. Conflictul nu mai vede doar opoziţia împotriva armatei lui Assad, dar, de asemenea, un conflict intern între facţiuni rebele.

În oraşul Azaz, la graniţa cu Turcia grupul "Statul Islamic din Irak şi Levant”, legat de Al-Qaeda, a luat controlul asupra zonei după o luptă aprigă cu trupele Armatei Siriene Libere. Diviziunile din organizaţiile anti-regim au luat formă concretă deja în iulie, în provincia Latakia, confirmând temerile de infiltrări teroriste în Siria. Potrivit celor relatate de Wall Street Journal, în oraşul Alep există acte de război de gherilă între rebelii "laici" şi extremişti. Rezultatul principal al acestor lupte interne este consolidarea preşedintelui care ar putea beneficia de slăbirea reciprocă a adversarilor săi.

Proiectul grupului "Statul Islamic din Irak şi Levant" este clar: Damascul trebuie să devină capitala Califatului islamic, cu instituirea unui guvern fundamentalist. Pe de altă parte, coaliţia anti-Assad, care a fost prima care a declanşat primele proteste în urma primăverii arabe, vrea să răstoarne regimul pentru a începe un proces care duce la democraţie. Cu toate acestea, în această luptă internă jihadiştii armaţi par să prevaleze asupra celor care sunt definiţi ca fiind moderaţi (dacă putem folosi acest termen în timpul unui război civil) .

Statele Unite şi-au exprimat deja scepticismul cu privire la fiabilitatea opoziţiei, limitând iniţial furnizarea de arme. Numai atacul chimic, atribuit regimului de la Damasc, a împins Washingtonul să dea un sprijin mai mare trupelor rebele. Pentru Barack Obama, noul front reprezintă o altă dilemă într-o posibilă intervenţie armată în Siria.