Roşia Montană poate obţine fonduri europene de 9 ori mai mari decât cele din exploatare
alte articole
Roşia Montană ar fi capabilă să atragă fonduri europene în perioada 2014-2020, ţara noastră având posibilitatea să obţină de la Uniunea Europeană de nouă ori mai mulţi bani decât ar câştiga din exploatarea aurului de la Roşia Montană, susţin mai multe ONG-uri şi sindicaliştii confederaţiei "Cartel Alfa".
"Pentru că în perioada 2014-2020 vor fi şi mai mulţi bani, Roşia Montană se poate dezvolta şi poate să atragă fonduri pe agricultură, pe antreprenoriat, pe turism", a precizat joi Irina Pop, reprezentant al Fundaţiei PACT şi al Reţelei RuralNet, în cadrul unei conferinţe susţinută alături de reprezentanţii Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa" şi ActiveWatch.
Irina Pop a evidenţiat că "din fonduri europene, în următorii şapte ani, România ar putea obţine cam de nouă ori mai mult decât toată suma care s-ar putea obţine din exploatarea aurului de la Roşia Montană".
"Deciziile privind modul în care se vor aloca aceşti bani nu sunt încă luate, ceea ce înseamnă că decizia este acum în mâinile Guvernului. Este o decizie politică despre cum vor fi alocaţi aceşti bani", a precizat aceasta, adăugând că în paralel cu atragerea fondurilor europene "este esenţial să se dezvolte infrastructura şi serviciile în zonă" şi, de asemenea este necesară o investiţie în capital uman, pentru că "în Roşia Montană, a fost o politică de populare în ultima vreme".
O alternativă "sustenabilă şi durabilă" la extragerea aurului din Roşia Montană ar fi implementarea unor proiecte în domeniul agriculturii montane. În acest context a fost prezentat un studiu făcut de o echipă de cercetători din cadrul Academiei de Studii Economice, care evidenţiază faptul că "există posibilităţi reale de creştere, printr-o organizare mai bună a producţiei agricole şi prin procesarea produselor".
"Nu suntem în calitate de reprezentanţi ai demonstranţilor din Piaţa Universităţii din Bucureşti sau din alte localităţi din ţară. Am avut iniţiativa pentru că vrem să venim în întâmpinarea celor interesaţi să găsească soluţii alternative pentru dezvoltarea Roşiei Montană", a declarat Mircea Toma, de la ActiveWatch.
Mircea Toma a precizat că ideea prezentării unor soluţii viabile pentru dezvoltarea zonei Roşiei Montană a plecat "de la o enervare simplă atunci când am auzit declaraţia făcută de prim-ministrul Victor Ponta, potrivit căreia respingerea proiectului de exploatare a aurului de la Roşia Montană va însemna ştergerea judeţului Alba de pe harta economică a ţării, lucru care, din punctul nostru de vedere, înseamnă abdicarea de la misiunea de premier".