O secundă de electroterapie schimbă viaţa unui bărbat cu un grad sever de Parkinson [video]

Stimularea cerebrală profundă este unul dintre cele mai revoluţionare tratamente şi cu rezultate imediate care restabileşte speranţa bolnavilor de Parkinson (captură video YouTube)
Maria Caubin
18.10.2018

O secundă, timpul necesar să deschizi un dispozitiv electronic, este şi timpul de care a avut nevoie protagonistul unuia dintre clipurile video cele mai virale pe Twitter din ultimele zile - un bărbat care a aparţinut corpului de Marină Regală a Regatului Unit, acum pensionar, cu un grad sever de Parkinson – să-şi recâştige controlul asupra membrelor şi să efectueze sarcini simple cum ar fi să bea un pahar cu apă sau să-şi atingă nasul cu un deget.

Clipul video a fost încărcat în reţeaua socială de jurnalistul american Kevin Williams. În el, bărbatul de vârstă mijlocie, care este în imposibilitatea să-şi controleze tremuratul violent al corpului pentru a efectua sarcini simple, este filmat exact în momentul în care medicii pun în aplicare tratamentul care îl va ajuta să se recupereze din nou, deşi nu-şi va controla corpul 100%, dar va fi suficient să ducă o viaţă normală.

Boala Parkinson este o boală neurodegenerativă, progresează lent şi conduce la invalidate fizică, cognitivă şi socială. Se estimează că aceasta afectează 1% din populaţia cu vârsta de peste 50 de ani, cu vârsta medie de debut cuprinsă între 60 şi 65 de ani.

În prezent, nu există niciun tratament cunoscut care să vindece Parkinsonul, deşi există tratamente pentru a atenua disfuncţiile care apar în diferitele stadii ale acestui sindrom. Unul dintre ele este electrostimularea profundă a creierului.

Stimularea cerebrală profundă este unul dintre cele mai revoluţionare tratamente şi cu rezultate imediate care restabileşte speranţa acestor pacienţi. Tratamentul constă într-o procedură chirurgicală în care electrozii sunt implantaţi în creierul pacientului împreună cu o baterie de stimulator cardiac care va fi ulterior activată cu un dispozitiv electronic. Aceşti electrozi stimulează partea deteriorată cu un curent continuu, cu intensitate scăzută.

Odată ce electro-stimulatorul este plasat, terapia poate ajuta la controlul bolii Parkinson timp de aproximativ 10 ani.

Mai multe informaţii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor