Un medic chinez acuzat de recoltare de organe se ascunde în comunitatea experţilor în transplant

Dr. Jacob "Jay" Lavee, şeful unităţii de transplant de inima de la Sheba Medical Center din Tel Hashomer, Israel, vorbeşte la conferinţa "Doctori Împotriva Recoltarii Forţate de Organe" ce a avut loc la Berlin
Dr. Jacob "Jay" Lavee, şeful unităţii de transplant de inima de la Sheba Medical Center din Tel Hashomer, Israel, vorbeşte la conferinţa "Doctori Împotriva Recoltarii Forţate de Organe" ce a avut loc la Berlin (Jason Wang / The Epoch Times)

Judecând din exterior, nu este nimic în neregulă cu Spitalul Tongji din Wuhan. De fapt, este una din cele mai prestigioase şcoli medicale din China. Dar în 2006, când s-a pus întrebarea dacă spitalul ar putea efectua transplante de organe pe viu de la prizonierii Falun Gong, un membru al personalului Departamentului de Transplant de Rinichi, a declarat: "Sigur, nu e nici o problemă."

"Când sunteţi gata, puteţi veni direct aici şi vom discuta detaliile", a continuat vocea. Apelul telefonic a fost unul din multele efectuate la spitalele din China, în martie 2006, de către Organizaţia Mondială pentru Investigarea Persecuţiei Falun Gong (WOIPFG), într-o anchetă a acuzaţiilor de recoltare forţată de organe de la practicanţii Falun Gong.

Dar dovezile pe care acest apel le oferă despre implicarea Spitalului Tongji din Wuhan în recoltarea de organe de la prizonierii de conştiinţă şi despre rolul pe care unul din chirurgii principali ai spitalului l-ar putea avea în aceste operaţii, nu sunt problemele pe care membrii marcanţi ai comunităţii internaţionale de transplanturi ar dori să le discute.

Problema Chen

Dr. Chen Zhonghua, un experimentat chirurg chinez ce efectua transplanturi, deţinea funcţia de director al Institutului de transplanturi de organe de la Spitalul Tongji când acel apel a fost făcut. El este în prezent profesor de chirurgie la acelaşi institut.

Chen a participat recent şi a fost co-autor la o lucrare pentru Congresul Societăţii de Transplant (TTS), ce a avut loc la Berlin. TTS este cea mai mare societate de profesionişti în domeniul transplanturilor şi are rolul de "lider mondial" în acest domeniu; congresele bianuale sunt frecventate de mii de persoane.

În calitate de co-autor al unei lucrări, Chen a făcut parte din consiliul Comitetului pentru Programul Ştiinţific al Congresului.

El este şi consilier pentru Asia 2013 a Societăţii Internaţionale pentru donarea şi procurarea de organe, care reprezintă o secţiune a TTS.

Chen a jucat aceste roluri în cadrul TTS, chiar dacă au existat acuzaţii publice că el ar fi fost implicat în recoltarea forţată de organe pe viu.

Transcrierea apelului telefonic incriminator de la Spitalul Tongji, al cărui departament de transplant era condus de Chen în acel moment, este publicată pe site-ul WOIPFG şi este citată ca parte a unui raport seminal privind recoltarea de organe de la practicanţii Falun Gong, intitulat "Recoltarea sângeroasă", ai cărui co-autori sunt canadienii David Matas, un avocat internaţional pentru drepturile omului, şi David Kilgour, fost procuror şi parlamentar al Coroanei.

În plus, o plângere penală a fost depusă împotriva lui Chen la Biroul Procurorului General al Statelor Unite din Boston, în iulie 2006, când Chen se afla în oraş pentru a participa la Congresul Mondial de Transplant. Plângerea îl acuză pe Chen că a "participat la un program de recoltare forţată de organe" care viza Falun Gong.

Poziţia oficială a TTS, faţă de utilizarea de organe de la prizonierii executaţi, după cum a fost articulat într-un e-mail al Dr. Francis Delmonico, preşedintele-ales al Societăţii, este o "opoziţie lipsită de ambiguitate."

Specialistul în etică al TTS a întrebat şi a răspuns în mod specific la problema Chinei, iar societatea a luat unele măsuri pentru a se asigura că conferinţele sale nu sunt platforme pentru a discuta cele mai recente progrese în recoltarea de organe de la prizonierii proaspăt executaţi.

Dar unii avocaţi şi cercetători susţin că în legătură cu problema lui Chen Zhonghua, TTS nu a făcut destul.

"Chen nu este un chirurg obişnuit ce efectuează transplanturi. El este un oficial la nivel înalt în sistemul chinez imoral de transplant", a scris Arne Schwarz, un cercetător elveţian ce analizează etica în practicile de transplant de organe, într-un e-mail.

Chen a fost directorul unei unităţi de transplant, care a efectuat 4.000 de transplanturi de organe, "folosindu-se în cea mai mare parte de prizonieri," în conformitate cu Schwarz.

Schwarz afirmă că prin permiterea ca "o astfel de persoană compromisă" să deţină poziţiile actuale, "acest lucru compromite TTS ca o societate preocupată de etica transplantului." Chen ar trebui concediat, a spus Schwarz.

În conformitate cu propriile norme ale TTS pentru aderare, adică "membrii Societăţii de Transplant nu trebuie să fie implicaţi în obţinerea sau efectuarea de transplanturi de organe de la prizonierii executaţi sau de la alţi donatori, în cazul în care există riscul ca să lipsească un consimţământ autonom privind donarea," Chen ar trebui descalificat, în conformitate cu Schwarz.

Când The Epoch Times a contactat oficialii TTS pentru a-i întreba despre contradicţia aparentă între politicile declarate ale societăţii şi faptul că Chen deţine două posturi oficiale în cadrul TTS, oficialii TTS nu au oferit un răspuns direct.

Dr. Gerhard Opelz, un membru al Comitetului Executiv de Organizare pentru Congresul de la Berlin şi preşedintele TTS, a transferat întrebările despre Chen către Delmonico. Delmonico a transferat întrebările despre Chen înapoi la Opelz. Ca răspuns la o a doua cerere de a comenta, de pe 30 iulie, Opelz a răspuns prin a spune pur si simplu că el va fi "în concediu până pe 20 august."

Lucrări înlăturate

TTS nu permite la conferinţele sale prezentarea unor cercetări în care sursa organelor utilizate a fost îndoielnică; participanţii la congres din Republica Populară Chineză (RPC) au fost nevoiţi să semneze o declaraţie în acest sens.

Un rezultat al acestei reguli este că "şapte sau opt" lucrări din RPC au fost returnate, potrivit dr. Jay Lavee, şeful unităţii de transplant de inima de la Sheba Medical Center din Tel Hashomer, Israel. Lavee a făcut această remarcă în calitate de membru al audienţei, în timpul unei conferinţe ce a avut loc pe pe 18 iulie şi care a fost ţinută de Medicii Împotriva Recoltării Forţate de Organe, un grup medical de sprijin care a pregătit propriul consiliu la Berlin, pentru a umbri congresul TTS.

Regula l-a făcut pe Chen să prezinte o cercetare pe şoareci, mai degrabă decât pe oamenii, pentru ca acesta din urmă ar fi fost inadmisibilă în conformitate cu normele TTS, potrivit unui e-mail de la un membru TTS familiarizat cu situaţia şi trimis lui David Matas.

Pentru TTS, acesta este un nivel dorit de distanţare de practicile căreia i se opune.

Matas susţine că TTS ar trebui să fie mai strictă.

"Există o întrebare aici: aceşti oameni sunt implicaţi în abuzuri ce implică transplanturi, deci ce caută la aceste conferinţe dacă sunt implicaţi într-o cercetare nepermisă?"

O parte din motivul pentru această interdicţie este ca TTS să nu fie direct implicat în abuzul ce implică transplantul de organe.

Dar Matas spune că este la fel de important ca să nu se "acorde un statut respectabil persoanelor implicate într-un comportament dezonorant."

Prezentările de acest gen sunt etalate ca parte a unui curriculum vitae sau pe site-urile medicilor, a afirmat Matas. "Ei nu le folosesc doar pentru cercetarea pe şoareci. Ei sunt implicaţi activ în turismul pentru transplant, care are taxe ridicate, şi o parte din asta reprezintă şi "Ei bine, am vorbit la Congresul de la Berlin." Ideea că este în regulă să participe pentru că au vorbit despre şoareci depăşeşte o linie fină. "

Regulile TTS susţin că "nici un chirurg/echipă de transplant nu trebuie să fie implicat(ă) direct sau indirect în cumpărarea sau vânzarea de organe/ţesuturi."

Ale cui sunt organele

Este cunoscut faptul că cele mai multe transplanturi de organe efectuate în China provin de la prizonierii executaţi. Cu toate acestea, un subiect de dispută a fost cine, exact, este executat.

Tot mai multe dintre dovezile adunate sugerează că obiectivele principale pentru operaţiunile de recoltare de organe au fost practicanţii Falun Gong.

Falun Gong, cunoscut şi sub numele de Falun Dafa, implică efectuarea a cinci exerciţii meditative şi adoptarea unui stil de viaţă în conformitate cu învăţăturile bazate pe principiile Adevăr, Compasiune şi Toleranţă. Datorită creşterii sale rapide în popularitate - în 1999 mai multe persoane practicau Falun Gong în China decât numărul membrilor Partidului Comunist şi ai organizaţiilor lui afiliate - şi din cauza fricii că oamenii din China ar prefera învăţăturile morale tradiţionale ale Falun Gong în detrimentul ideologiei comuniste, liderul de atunci al Partidului Comunist Chinez, Jiang Zemin, a început persecuţia practicanţilor Falun Gong în iulie 1999.

Cartea Recoltarea sângeroasă a lui Matas şi Kilgour leagă recoltarea forţată de organe pe viu, de la practicanţii Falun Gong, direct de persecutarea lor.

Capacitatea de a efectua 10.000 de transplanturi pe an, la momente prestabilite, aşa cum face China, presupune existenţa unui grup de aproximativ 150.000 de oameni gata să fie executaţi, ca urmare a necesităţii de sânge şi ţesuturi care să se potrivească cu cele ale destinatarului, în conformitate cu Dr. Damon Noto, un purtător de cuvânt pentru Medicii Împotriva Recoltării Forţate de Organe, în comentariile acordate la un forum recent de la Capitol Hill din Washington, DC. Cercetătorii susţin că practicanţii Falun Gong aflaţi în închisoare sunt folosiţi pentru a oferi acest număr mare de donatori.

Chen a fost acuzat de participarea la aceată uneltire. El nu a putut fi contactat pentru comentarii privind acest articol.

Pentru avocaţi, gravitatea acuzaţiilor necesită mai mult decât un răspuns formal din partea TTS.

"Este de necrezut că un profesor de medicină, care se presupune că protejează vieţile omeneşti, acţionează activ în comiterea unor crime împotriva umanităţii", a scris Waltraud Ng, purtătorul german de cuvânt al Centrului de Informare Falun Dafa, într-un e-mail. "Pentru a preveni participarea la un congres de acest fel a unor medici lipsiţi de etică, numai celor care semnează Declaraţia de Membru a Societăţii de Transplant ar trebui să li se permită să participe."

The Epoch Times publică în 35 de ţări şi în 19 limbi. Abonaţi-vă la newsletter-ul nostru electronic.