"O relaţie cu Rusia trebuie să se manifeste în termeni simetrici, în termeni de egalitate": George Maior
alte articole
SRI a avut o "o cunoaştere foarte bună" a mişcărilor de forţe militare ruseşti care au intrat în Crimeea, a declarat George Maior într-un interviu publicat vineri de Q Magazine.
În contextul în care directorul Defense Intelligence Agency a declarat recent că Administraţia Obama a fost avertizată cu cel puţin o săptămână înainte de intrarea forţelor ruse în Crimeea, directorul SRI a confirmat că şi serviciile române aveau o cunoaştere foarte bună a intenţiilor Federaţiei Ruse şi că există riscul reproducerii scenariului Crimeea în Republica Moldova.
În ceea ce priveşte teritoriul naţional al României, directorul SRI nu crede că există riscuri venind dinspre ruşi.
Abordând subiectul relaţiilor României cu Rusia, directorul SRI şi-a reiterat convingerea că " o relaţie cu Rusia trebuie să se manifeste în termeni simetrici, în termeni de egalitate" iar acest tip de relaţie poate fi obţinut într-un viitor mai mult sau mai puţin îndepărtat şi prin forţa dată de apartenenţa României la la NATO, UE, prin parteneriatul strategic cu SUA.
"Când este vorba de interesul naţional trebuie să ştim să profităm de orice fel de relaţie, dincolo de aspecte ideologice mai mult sau mai puţin pregnante, şi să încercăm să fim pragmatici. Dar acest lucru nu se poate realiza decât printr-o diplomaţie inteligentă şi printr-o expresie de proiectare de forţă economică şi geopolitică a statului care încă ne lipseşte." a declarat Maior.
Relaţiile SRI-ului cu FSB, Serviciul Secret al Federaţiei Ruse şi cu SVR, Serviciul Rus de Informaţii Externe sunt destul de reci, a mai declarat Maior. În pofida acestui fapt, a precizat Maior, în situaţia în care există informaţii care ar putea periclita securitatea ambelor state, afectând cetăţeni şi state, precum informaţii referitoare la terorism, serviciile române sunt oricând dispuse la schimb de informaţii cu FSB sau cu SVR, fără să mai ia în calcul o dimensiune politică.
Întrebat dacă "simte un interes major ar FSB-ului pentru România, la nivelul comunităţii de informaţii", Maior a confirmat.
"Da, mai ales din partea serviciilor de informaţii externe ale Rusiei. Evident, există o luptă nevăzută de încercare. Fiecare are acest interes – de a purta această luptă, de a culege informaţii care sunt importante pentru propria securitate naţională. Adesea, noi contracarăm bine şi eficient. Nu se discută mult despre aceste lucruri. Şi noi avem aceleaşi interese – de a culege informaţii pentru securitatea şi interesele României. Aici, lucrurile sunt clare, au fost încă de la început."
Întrebat dacă este de părere că SUA pot fi considerate autorul moral al căderii comunismului în această parte a lumii şi dacă România datorează parcursul ei democratic Statelor Unite, având în vedere că, în conformitate cu documentul declasificat „Orientarea Politică Fundamentală în Domeniul Securităţii Naţionale a SUA-1956” ce stabilea o strategie de schimbare a regimurilor blocului sovietic prin diferite măsuri, George Maior a confirmat, adăugând că la căderea comunismului au contribuit şi multe alte cauze, printre care şi incapacitatea comunismului de a se dezvolta.
"Sunt şi multe alte cauze legate de propria închistare internă a sistemului comunist – de propria incapacitate de a se dezvolta din punct de vedere economic, din faptul că refuză, într-un fel, globalizarea care deja devenea un factor emergent şi în anii 1950 şi 1960 prin dezvoltarea tehnologiei, a comunicaţiilor. Refuzul acesta a dus la o sufocare a sistemului şi a statului şi la o implozie a sa, în final – lucru care s-a întâmplat, de fapt, şi cu Ceauşescu şi cu statul său.", a afirmat Maior.