UE versus Moscova: Rusia încearcă să menţină Republica Moldova în sfera sa de influenţă
alte articole
În timp ce Republica Moldova se pregăteşte să semneze un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană, Rusia îşi intensifică încercările de a menţine ţara în sfera sa de influenţă şi a găsit în găgăuzi ajutoarele necesare, scrie Der Spiegel.
Dacă lucrurile s-ar fi întâmplat aşa cum şi-ar fi dorit Mihail Formuzal, preşedintele regiunii autonome Găgăuzia de pe teritoriul Republicii Moldova, revoluţia de la Kiev nu ar fi avut loc. Apoi, Republica Moldova ar fi ales Rusia în loc de Europa, iar Acordul de Asociere planificat cu UE ar fost deja istorie. La începutul lunii februarie, Formuzal a organizat un referendum, în care cei aproximativ 155.000 de membri ai minorităţii găgăuze creştin-ortodoxe au fost întrebaţi dacă şi-ar dori mai degrabă să fie membri ai Uniunii Vamale conduse de către Rusia sau doresc asocierea cu Uniunea Europeană. Rezultatul a fost că 98,5% dintre participanţi au votat pentru Rusia.
'Noi nu suntem împotriva UE, suntem pragmatici', explică Formuzal, fost maior de artilerie în perioada sovietică, povestind în acelaşi timp că fiul său studiază la Giessen, în Germania. De asemenea, explică acesta, 'cel mai mare comerciant de pantofi din Europa, Heinrich Deichmann, este cel mai mare patron din Găgăuzia'. 'Ne plac toate valorile europene, cu excepţia căsătoriei gay', ţine să sublinieze Formuzal.
În timpul week-end-ului revoluţionar de la Kiev, Formuzal a trimis în Ucraina un mesaj de solidaritate, însă nu demonstranţilor, ci unuia dintre ultimii acoliţi ai lui Viktor Ianukovici, pe care îl lăuda pentru că nu cedase în faţa opoziţiei şi căruia îi oferea sprijinul său.
Atunci când situaţia din Ucraina s-a deteriorat, Ianukovici a dispărut, iar susţinătorii săi au demisionat sau s-au alăturat opoziţiei, Rusia a trebuit să privească de pe margine.
Pentru a se asigura că un astfel de scenariu nu se va mai repeta, Moscova încearcă în prezent să aducă ultimele republici pro-europene în sfera sa de influenţă, iar Republica Moldova - o ţară mai mică decât landul german Renania de Nord-Westfalia, înconjurată aproape în întregime de Ucraina, cu excepţia unei frontiere cu România - este deosebit de importantă.
Deşi până în 2009 comuniştii s-au aflat la putere în Republica Moldova, în prezent ţara este condusă de coaliţie pro-europeană. În urmă cu mult timp, Republica Moldova a fost de acord cu privire la textul unui Acord de Asociere cu UE, despre care se presupune că va fi semnat în luna august. Or, acest aspect face din Republica Moldova şi Georgia singurele state din cele şase foste republici sovietice iniţiale care riscă apropierea de Europa.
În acest context, Moscova depune eforturi semnificative pentru a slăbi strânsoarea Europei asupra Republicii Moldova şi se foloseşte de găgăuzi în acest scop, subliniază Der Spiegel.
Pe de altă parte, atitudinea faţă de Europa s-a schimbat şi în restul Republicii Moldova, în condiţiile în care doar 44% dintre locuitori sunt încă în favoarea integrării în UE, în timp ce numărul celor care sprijină ideea de a intra în Uniunea Vamală alături de Rusia a crescut de la 30 la 40%. Formuzal susţine că guvernul Republicii Moldova a făcut din ţară 'o democraţie africană', prin înăsprirea controlului asupra ministerelor, instanţelor şi parchetelor publice, dar şi prin oferirea de bani membrilor de partid şi rudelor, în timp ce minoritatea găgăuză nu primeşte nimic.
Cine a finanţat, deci, referendumul din Găgăuzia? Potrivit lui Dmitri Konstantinov, preşedintele Adunării Populare din Găgăuzia, care reuneşte 35 de persoane, referendumul a costat un milion de lei (aproximativ 53.000 de euro), iar banii au fost strânşi din donaţiile localnicilor.
La Chişinău, însă, oamenii susţin că Rusia a deschis calea pentru referendumul Găgăuzia. Deşi din punct de vedere legal referendumul nu a avut niciun efect, fiind un act simbolic, în prezent alte zone ale ţării, favorabile Rusiei, iau în calcul posibilitatea organizării unui referendum.
De asemenea, există posibilitatea unei reveniri la putere a comuniştilor la alegerile parlamentare din toamnă. În aceste condiţii, chiar dacă actualul guvern semnează Acordul de Asociere cu UE în luna august, noul cabinet ar putea anula acest act imediat.
Potrivit Der Spiegel, exact acesta este rezultatul pentru care depune acum eforturi Rusia. De mai multe săptămâni, ruşii au făcut ca vinurile moldoveneşti să fie mai dificil de importat. De asemenea, au existat atacuri din interior asupra băncilor din Republica Moldova pentru a redirecţiona banii către Rusia, dar şi ameninţări că statutul lucrătorilor moldoveni din Rusia - de a-i căror bani depind multe persoane din Republica Moldova - va fi re-evaluat. Nu în ultimul rând, au existat provocări repetate la graniţa dintre Transnistria şi restul ţării.
De această dată, UE este conştientă de pericolul pe care îl reprezintă Moscova. Bruxelles-ul, explică Graham Watson, raportor al Parlamentului European pentru Republica Moldova, ştie că Rusia încearcă să cumpere o parte a Republicii Moldova în scopul de a-i opri integrarea europeană.