O petiţie pentru autonomia Transilvaniei a fost depusă la Prefectura din Cluj
alte articole
La Prefectura Cluj a fost depusă miercuri o petiţie pentru autonomia Transilvaniei, care a strâns 10.300 de semnături. Petiţia a fost lansată pe internet de un maghiar clujean şi cere "guvern regional la Cluj, cu control politic şi economic pe teritoriul unei Transilvanii Autonome."
Fancsali Erno, tânărul de 23 de ani din Cluj care a iniţiat petiţia, acuză că Transilvania, "regiunea cea mai dezvoltată din România Mare", a fost transformată "într-o colonie" de guvernele centrale de la Bucureşti şi cere autonomie, pentru ca "impozitele acumulate în Transilvania" să nu mai fie direcţionate spre Moldova şi Oltenia "pe nedrept."
"După 1989, starea regiunii noastre nu s-a îmbunătăţit. Impozitele acumulate în Transilvania ajung în Moldova şi Oltenia pe nedrept. Transilvania este trezoreria ţării noastre fără autodeterminare. Ei au mai mare nevoie de noi, decât noi avem de ei. Regiunea noastră s-ar putea autosusţine. Avem păduri, ape minerale, un potenţial turistic foarte mare, oraşe medievale unice în România, sute de castele, cetăţi, o universitate care mulţumită multiculturalismului este în fruntea Universităţilor din ţară. Noi nu vrem nimic de la alţii, dar ce e al nostru nu lăsăm”, se arată în petiţie.
Tânărul mai invocă şi raţiuni "culturale" pentru care vrea ca Transilvania să se separe de Bucureşti:
"Istoria şi tradiţia din Transilvania sunt complet diferite de fostul Regat. Regiunea noastră a fost întotdeauna partea Europei civilizate", afirmă Fancsali Erno în petiţia sa.
Acesta spune că a început să strângă semnături pentru autonomia regiunii Transilvania - Banat, Crişana, Maramureş începând cu ianuarie 2013, şi că i-au semnat petiţia atât maghiari cât şi români sau saşi, mulţi plecaţi din ţară după 1989.
"Noi nu ne vom lăsa până nu vom atinge scopul nostru, autonomia Transilvaniei şi o Românie federală într-o Europa Centrală puternică", a mai afirmat tânărul maghiar, care vrea guvern transilvănean şi capitala la Cluj, adăugând că aşteaptă un răspuns la petiţie de la Guvernul Ponta 3 şi declarându-se sceptic cu privire la şansele ca acest răspuns să fie corect:
"Aşteptăm un răspuns în viitorul apropriat la această petiţie. Nu aşteptăm răspuns acum de la Guvern, pentru că ştim că Guvernul Ponta 3, chiar dacă este adăugat UDMR, nu va da un răspuns corect", a declarat Erno.
Reamintim că, în pofida scepticismului tânărului clujean, UDMR-ul cooptat în Guvern de PSD susţine ideea de autonomie a Transilvaniei. După mitingul de luni de la Târgu Mureş - comemorarea "Zilei liberaţii secuieşti" - degenerat în confruntări cu forţele de ordine, noul ministru al mediului, Attila Korodi, a afirmat că autonomia teritorială a ţinutului secuiesc reprezintă o "dezvoltare normală pentru comunitatea maghiară din România", motiv pentru care UDMR susţine acest demers.
De altfel, nici actualul vicepremier, Kelemen Hunor, nu a făcut vreodată un secret din faptul că este pro-autonomie. În noiembrie 2013, liderul UDMR declara că Uniunea lucrează la un proiect de autonomie, în baza deciziei de la Congresul din Miercurea Ciuc, iar pe 17 ianuarie 2014, vicepreşedintele UDMR, Laszlo Borbely anunţa că va depune în Parlament, la reluarea activităţii de luna viitoare, un proiect de lege privind autonomia aşa-numitului Ţinut Secuiesc, documentul urmând a fi mai întâi supus consultării publice. Borbely a explicat la Radio România Actualităţi, că speră ca proiectul să provoace dezbateri utile în societate şi să fie înţeles corect.