"Fără români, niciun proiect de autonomie nu are şanse de reuşită" a declarat cu această ocazie Hunor, declarând că UDMR va pune accentul pe raţiune şi dialog, pentru a îi lămuri pe români că maghiarii nu doresc "să lovească" în ei şi pentru a arăta că există un "interes comun" al maghiarilor şi românilor din secuime.
„Nici autonomia culturală, nici cea de autonomie a Secuimii, nicio clipă nu am gândit că se pot reprezenta fără instrumente politice, nu cred că fără români se poate face, trebuie dialog cu societatea românească, trebuie să căutăm dialogul. Nu sunt minuni, lumea nu se schimbă de la o zi la alta, dar, pas cu pas, dacă putem arăta interesul comun la maghiarilor şi românilor din Secuime, poate va veni momentul să se poarte un dialog raţional, care să elimine vocile antimaghiare, că s-ar face împotriva românilor. Nu e adevărat, nu vrem să lovim în români, nu vrem să facem rău nimănui”, a declarat liderul UDMR.
Liderul UDMR a mai declarat că Uniunea lucrează la un proiect de autonomie, în baza deciziei de la Congresul din Miercurea Ciuc.
UDMR recomandă "radierea conceptului statului naţional" din Constituţie
Congresul de la Miercurea Ciuc, organizat de UDMR, a avut loc pe 25 mai 2013. La eveniment au luat parte peste o mie de persoane, printre care premierul Victor Ponta - în calitate de preşedinte PSD - , liderul PNL Crin Antonescu, preşedintele PDL, Vasile Blaga şi vicepremierul ungar Semjen Zsolt.
Participanţii la Congresul UDMR au adoptat un document cu propunerile Uniunii pentru revizuirea Constituţiei, cerând, "printre altele" radierea conceptului de stat naţional din Constituţie, ca fiind un "anacronism" ce poate servi drept baza unor măsuri discriminatorii împotriva minorităţilor etnice, sau respingerii unor cerinţe îndreptăţite ale minorităţilor, cum ar fi autonomia pentru secui.
"Recomandăm o clauză constituţională care să ofere posibilitatea reglementării legislative a autonomiei culturale şi condiţii constituţionale pentru constituirea unor regiuni cu statut special. Am recomandat ca, pe lângă limba română, în unele regiuni, limbile minorităţilor naţionale să poată fi utilizate ca limbă oficială. Recomandările noastre se referă în primul rând la situaţia constituţională şi de drept civil a comunităţii noastre etnice: recomandăm din nou radierea conceptului statului naţional. Consemnarea caracterului naţional al statului în Constituţie este un anacronism care, cu toate că nu poate fi interpretat în termeni juridici, poate servi drept baza unor măsuri discriminatorii împotriva minorităţilor etnice sau respingerii unor cerinţe îndreptăţite ale minorităţilor", se arată în documentul citat.
Premierul Victor Ponta le-a spus delegaţilor UDMR la Congresul Uniunii, că modificarea articolului 1 din Constituţie, respectiv scoaterea cuvântului "naţional" din definirea statului român, va fi greu de acceptat pentru o majoritate parlamentară, dar că împreună PSD şi UDMR pot găsi formula care să le garanteze maghiarilor că sunt parte a naţiunii.