O perioadă de criză în relaţiile dintre Europa şi vecinii săi
alte articole
'Proiectul european cunoaşte în prezent o perioadă dificilă, dar sunt convins: criza datoriilor va fi depăşită şi Europa va ieşi din aceasta cu noi forţe şi va deveni mai eficientă', notează într-un comentariu exclusiv pentru cotidianul german Handelsblatt fostul secretar general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Javier Solana.
Însă, potrivit lui Solana, pentru atingerea acestui obiectiv nu este suficientă depăşirea crizei datoriilor, ci este necesar să fie creat şi un fundament mai solid pentru relaţiile cu trei ţări importante din estul Europei: Ucraina, Rusia şi Turcia. Relaţiile cu Europa vor soluţiona problemele societăţilor 'în care mai trebuie aprofundată tradiţia democratică', este convins autorul articolului.
Turcia este deja candidat la aderare în UE, însă negocierile pentru aderare se desfăşoară mult prea încet, iar din punct de vedere al perspectivei strategice acest lucru nu este foarte inspirat, pentru că marea autoritate de care se bucură Turcia în Orientul Mijlociu (OM) este foarte importantă pentru Europa. Turcia are o mare influenţă în regiune, începând din Siria şi până în ţările 'primăverii arabe', subliniază Solana.
În opinia lui Javier Solana, dezbaterile privind statutul Turciei de membru al UE se vor acutiza în a doua jumătate de an, când preşedinţia UE va fi preluată de Cipru. Este puţin probabil ca Turcia să recunoască Cipru în calitate de unic reprezentant al insulei dezbinate. Dificultăţi suplimentare creează şi faptul că pe coasta maritimă a Ciprului au fost descoperite zăcăminte de petrol.
De asemenea, au devenit din ce în ce mai complicate relaţiile cu Rusia. Revenit în funcţia de preşedinte, Vladimir Putin a rămas probabil acelaşi, însă Rusia s-a schimbat: recentele proteste au dezvăluit limitele puterii sale, notează Solana. Potrivit fostului secretar general al NATO, asupra desfăşurării privatizării de întreprinderi de stat ruseşti, planificată de fostul preşedinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, s-ar putea răsfrânge în mod pozitiv cadrul legislativ al mecanismului 'Parteneriat pentru modernizare', stabilit împreună cu UE, iar respectarea normelor internaţionale ar putea fi influenţată de aderarea Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), cum s-a întâmplat şi în cazul Chinei.
În schimb, Ucraina reprezintă în continuare o problemă serioasă, în opinia lui Solana. Acordul de liber schimb şi asociere nu a fost semnat nici la această dată, din cauza detenţiei Iuliei Timoşenko şi a altor opozanţi ucraineni, Din fericire, pentru majoritatea ucrainenilor UE rămâne extrem de atractivă şi mai există speranţa că realismul îl va determina pe Viktor Ianukovici şi elita aflată la conducere în Ucraina să revină pe calea ce duce către semnarea acordului.
Puterea soft a Europei a schimbat în ultimele două decenii multe lucruri în numeroase ţări ale lumii. Politicienii şi cetăţenii au fost stimulaţi să reformeze sistemele economice, să construiască şi să consolideze valorile şi instituţiile democratice. Poate că acest lucru va reuşi şi în Turcia, Rusia sau Ucraina, îşi exprimă Javier Solana speranţa.