Ambasada chineză face presiuni la Festivalul de Film din Marea Britanie

Un festival de filme documentare din Sheffield a refuzat să elimine un film despre Ai Weiwei din programul său, în ciuda presiunii Ambasadei chineze, conform organizatorilor festivalului.
Artistul Ai Weiwei, în documentarul "Nu imi pare rau". (Ted Alcorn)
John Smithies
15.06.2012

LONDRA - Un festival de filme documentare din Sheffield a refuzat să elimine un film despre Ai Weiwei din programul său, în ciuda presiunii Ambasadei chineze, conform organizatorilor festivalului.

Documentarul Ai Weiwei: Nu îmi pare rău niciodată urmează a fi ecranizat pe 15 şi 16 iunie la Festivalul de Film de la Sheffield. O delegaţie de 10 editori chinezi, care urmau să se alăture festivalului, s-au retras.

Organizatorii festivalului au fost contactaţi direct de Ambasada chineză din Londra, după ce a aflat că proiecţiile vor include şi documentarul despre Ai Weiwei, precum şi documentarul Tehnologie ridicată, standarde de viaţă scăzute, despre utilizatorii de internet din China care ocolesc cenzura oficială.

"Oficial, ne-au spus că motivul pentru care delegaţia chineză şi-a anulat participarea este o restricţie privind numărul de călătorii pe care îl pot face în Europa", a afirmat într-o declaraţie Heather Croall, directorul Festivalul de Film Documentar de la Sheffield. "Neoficial, au existat o serie de conversaţii dificile în ceea ce priveşte filmele pe care le vom include în programul nostru, care tratează problemele legate de libertatea de exprimare din China.

"Am fost presaţi să nu prezentăm anumite filme. Am rezistat presiunii şi filmele rămân în program", a adăugat doamna Croall.

Delegaţia chineză urma să fie alcătuită din directorii CCTV, CETV, Phoenix TV şi Golden Eagle Documentary Chanel, şi urma să ia parte la sesiuni de conferinţe menite să ofere informaţii despre mediul de lucru în China.

"Suntem foarte dezamăgiţi de faptul că delegaţia chineză nu va fi prezentă la festival, dar rămânem plini de speranţa că va participa în viitor. Cineaştii, distribuitorii şi comisarii chinezi vor fi întotdeauna bineveniţi la Festivalul de Film Documentar", a spus doamna Croall.

Ai Weiwei: Nu îmi pare rău niciodată îl prezintă pe artist pe măsură ce îşi crează arta care a înfuriat regimul chinez. Tehnologie ridicată, standarde de viaţă scăzute arată cum cetăţeni-jurnalişti valorifică puterea Internetului pentru a oferi relatări directe despre viaţa lor din China, în ciuda cenzurii stricte.

Cererile din partea oficialilor chinezi de a modifica evenimentele culturale nu reprezintă nimic nou.

În această săptămână, s-a aflat că Consiliul din Leeds a refuzat să anuleze o apariţie a lui Dalai Lama la o conferinţă de afaceri, după ce oficialii chinezi au ameninţat că vor găsi un nou teren de antrenament pentru sportivii lor olimpici, potrivit BBC.

În 2009, Festivalul de Film de la Melbourne a fost supus la presiuni din partea consulatului chinez care cerea organizatorilor să retragă un documentar despre liderul uighur Rebiya Kadeer. Şi în acest caz organizatorii festivalului au refuzat să se supună cerinţelor lui.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor