Europa este cu ochii pe alegerile din Grecia

(FABRICE COFFRINI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
15.06.2012

Liderii europeni, ”nervoşi şi divizaţi”, privesc cu îngrijorare spre alegerile de duminică din Grecia, când formaţiunile radicale, de stânga sau de dreapta, ar putea câştiga o felie prea mare în Parlament, punând astfel în pericol angajamentele elene privind austeritatea, relatează BBC.

În centrul atenţiei este Alexis Tsipras, liderul stângii radicale Syriza.

În vârstă de 37 de ani, Tsipras este un tânăr politician venit de niciunde pentru a contesta programul de austeritate agreat de autorităţile elene, împreună cu UE, FMI şi Banca Centrală Europeană.

”Candidatul anti-austeritate” ameninţă cu nerespectarea acordurilor cu instituţiile internaţionale care au împrumutat bani Atenei, ceea ce ar putea duce la ieşirea Greciei din zona euro.

Dar Alexis Tsipras susţine hotărât că poate respinge măsurile de austeritate, păstrând în acelaşi timp ţara în zona euro.

”Nu memorandumului falimentului (...), da euro şi planului naţional pentru redresare economică”, a spus Tsipras, la ultimul miting electoral din centrul Atenei.

El acuză principalele două partide elene că au jefuit ţara şi au predat steagul naţional cancelarului german.

”Grecia este un experiment european şi internaţional, iar poporul grec este un cobai”, este mesajul său principal.

Tsipras crede că-i poate convinge pe liderii europeni să renunţe la vechiul acord şi să negocieze un altul, deşi tot mai multe voci vorbesc despre ieşirea Greciei din zona euro.

De altfel, preşedintele francez, Francois Hollande, i-a avertizat pe greci că există ţări din zona euro care ar prefera ca Atena să renunţe la moneda unică.

Dar liderul Syriza este de părere că europenii se tem mai mult de o ieşire a ţării sale din zona euro, decât de o renegociere a termenilor de împrumut.

Sondajele de opinie arată că Syriza şi Noua Democraţie, de centru-dreapta, ar obţine scoruri aproximativ egale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor