Prietenii câinelui protestatar Lukanikos din Germania
O grupare intitulată 'prietenii lui Lukanikos' a revendicat în mai incendierea maşinii şefului troikăi europene pentru Grecia. În noaptea de 13 mai, o mână criminală a dat foc maşinii parcate în faţa unei vile din cartierul rezidenţial Gross Glienicke, din Potsdam, în aproapiere de Berlin. Pe faţada casei şi pe gazon erau urme de vopsea şi de lovituri cu piatra: era casa directorului 'task force' al UE pentru Grecia, Horst Reichenbach. A doua zi redacţia unui ziar berlinez primea o revendicare semnată: 'prietenii lui Lukanikos', notează vineri ziarul La vanguardia.
Lukanikos este câinele maidanez devenit port-drapelul protestelor de la Atena, şi un fenomen mediatic graţie Internetului. El a devenit celebru după difuzarea imaginilor manifestaţiilor din Piaţa Syntagma din faţa parlamentului grec, în care este văzut lătrând furios la scutieri. Timp de doi ani, Lukanikos s-a aflat în prima linie a manifestaţiilor sindicaliştilor, anarhiştilor şi gruparilor antisistem, arătându-şi colţii politiştilor.
Reichenbach este social-democrat, fost director general al Comisiei Europene şi vicepreşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezoltare. Maşina era a soţiei sale, Dagmar Roth-Behrendt, eurodeputată a SPD. Ca director al troikăi pentru Grecia, Reichenbach este comisarul însărcinat cu supravegherea aplicării celor două memorandumuri europene care conţin reţeta de austeritate prescrisă ţării elene. În revendicare se aminteau suferinţele şi sărăcia provocată de acest plan în rândul populaţiei greceşti, a cărui legătură cu falimentul financiar a devenit kafkian.
Mai mult decât europene aceste memorandumuri sunt strict germane cu o mare participare în realizarea lor a Deutsche Bank, principala bancă germană, cum recunoscut surse din Bundestag. Primul proiect de memorandum pentru Grecia a apărut în aprilie 2010 de mâna celui pe atunci secretar de stat la finanţele germane, Jörg Asmussen, un funcţionar activ în vârstă de 46 de ani. Asmussen mergea zilnic la serviciu, la fostul sediu al ministerului lui Hermann Göring, cu bicicleta fără body guarzi de la casa lui din cartierul berlinez Prenzlauerberg. El a fost puntea dintre Deustche Bank şi guvernul german. Anul 2003 a fost cheie prin redactarea 'Legii de modernizăre a pieţei financiare', care a inaugurat în Germania era afacerilor cu aşa numitele hedge fonds şi alte produse financiare letale.
După izbucnirea crizei, Asmussen nu8 a fost retrogradat ci avansat în funcţia de secretar de stat, unde a redactat 'la patru mâini' cu Deutsche Bank prima decizie de salvare a băncii germane cu 18 miliarde de euro, în septembrie 2008, iar azi este membru în consiliul director al Băncii Centrale Europene (BCE). Asmussen şi-a prezentat proiectul de tortură impus Greciei la reuniunea comisiei pentru UE din Bundestag, la care a fost chemat ca spectator ambasadorul grec. Sesiunea s-a ţinut până la urmă cu uşile închise, iar diplomatul grec a fost nevoit să plece, a mărturisit un deputat prezent.
Ca şi Asmussen, Reichenbach face parte din legiunea înalţilor funcţionari ai guvernului germani, ai BCE, Uniunii Europene şi a majorităţii guvernelor europene, care manevrează politica economică şi financiară în relaţie strânsă, aproape incestuoasă cu băncile şi instituţiile, care i-au provocat prăbuşirea în 2008. Situaţia a fost denunţată, încă o dată, de scriitorul german Günter Grass într-o poezie dedicată Greciei intitulată 'Ruşinea Europei' care a venit în întâmpinarea revoltei indignaţilor din această ţară. Poezia a găsit răspuns la dramaturgul grec Sotos Stavrakis, care a încurajat Europa cu propriul poem: 'Ridică-te frumoasa mea'. Şi aşa situaţia rămâne la mijloc de drum, între ura militantă a maidanezului protestatar şi solidaritatea reprezentanţilor culturii din ambele ţări.