Criza se agravează în Europa

În timp ce dobânzile la împrumuturile pentru Spania şi Italia cresc, Franţa şi Germania au poziţii diferite cu privire la ieşirea din criză. Premierul francez Jean-Marc Ayrault şi ministrul redresării producţiei Arnaud Montebourg o atacă deschis pe Angela Merkel, scrie Le Figaro în ediţia de vineri.
(photos.com)
Epoch Times România
15.06.2012

În timp ce dobânzile la împrumuturile pentru Spania şi Italia cresc, Franţa şi Germania au poziţii diferite cu privire la ieşirea din criză. Premierul francez Jean-Marc Ayrault şi ministrul redresării producţiei Arnaud Montebourg o atacă deschis pe Angela Merkel, scrie Le Figaro în ediţia de vineri.

Înainte de alegerile de duminică din Grecia, pieţele sunt agitate, cresc dobânzile pentru Spania şi Italia, iar Europa este paralizată de poziţiile total opuse ale Parisului şi Berlinului.

Randamentul obligaţiunilor spaniole pe zece ani a urcat joi la nivelul istoric de 7%. Sceptice în legătură cu planul de ajutorare a băncilor spaniole, pieţele pariază pe o salvare care ar fi foarte costisitoare pentru Europa. Prin efectul contagiunii, în Italia, a treia economie a zonei euro, dobânzile au crescut la peste 6 %, un record în ultimele şase luni.

În faţa acestei situaţii, Europa nu are un răspuns comun care să calmeze pieţele, mai ales din cauza faptului că Franţa şi Germania nu mai sunt deloc pe aceeaşi lungime de undă. În timp ce François Hollande cere 'noi instrumente financiare', mai ales euro-obligaţiuni, pentru calmarea pieţelor, Germania se opune categoric acestei variante. De asemenea, Germania refuză şi o uniune bancară, care ar transforma contribuabilul german într-un scut în faţa avalanşei de europeni doritori de creditare.

Pentru ca lucrurile să fie clare, Angela Merkel a pus la punct lucrurile într-un mod categoric, precizând că salvarea zonei euro nu va cădea doar pe umerii Germaniei, 'ale cărei resurse nu sunt nelimitate'. Ea a avertizat mai ales asupra soluţiilor 'uşoare' şi 'rapide', chiar 'mediocre', care ar aduce criza din Europa la punctul de unde a pornit. Dovadă a existenţei unei mari tensiuni între Paris şi Berlin, premierul francez Jean-Marc Ayrault a invitat-o imediat să 'nu se lase pradă formulelor simpliste'. Într-un interviu pentru săptămânalul francez economic 'L'Usine nouvelle', ministrul redresării producţiei, Arnaud Montebourg, i-a reproşat cancelarului Angela Merkel 'orbirea ideologică'.

Acele soluţii 'uşoare' denunţate de cancelarul german - euro-obligaţiunile şi uniunea bancară - nu pot fi decât rezultatul unui proces de integrare, potrivit Berlinului. 'Noi nu facem politică pentru pieţe, ci pentru viitorul oamenilor', a spus Angela Merkel, amintind că 'mecanismele de mutualizare a datoriei nu sunt numai anticonstituţionale (conform legii fundamentale a Germaniei), dar şi contraproductive'.

Berlinul consideră că adevărata soluţie pentru ieşirea din criză constă în eliminarea cauzelor profunde ale acesteia: îndatorarea şi 'lipsa de competitivitate', cu care se confruntă şi Franţa şi Italia. Nu vor exista transferuri bugetare, nici euro-obligaţiuni, fără o adevărată uniune politică în Europa, care necesită transferuri majore de suveranitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor