O pandemie globală va ucide 30 de milioane de persoane până în 2019, avertizează Bill Gates
alte articole
Bill Gates ştie că numele său este suficient pentru a atrage atenţia mass-mediei şi a opiniei publice asupra oricărui subiect. Acum un an, fondatorul Microsoft a scris în "Business Insider" un articol de opinie care a provocat o anumită agitaţie. El nu a făcut acest lucru din rolul său de milionar sau de om de afaceri de succes, ci mai degrabă din cel al filantropului îngrijorat de viitorul planetei.
Articolul a fost o versiune a discursului pe care l-a prezentat la Conferinţa de Securitate de la München şi a abordat legătura - de obicei ignorată - dintre securitatea internaţională şi sănătate. "Este indiferent dacă provine dintr-o particularitate a naturii sau din mâinile unui terorist, epidemiologii afirmă că un patogen aerian de evoluţie rapidă ar putea ucide peste 30 de milioane de persoane într-un an. Şi spun că există posibilitatea ca lumea să experimenteze un astfel de focar în următorii 10 sau 15 ani".
Aceste previziuni au determinat alţi specialişti să-şi exprime temerile. În acest sens, omul de ştiinţă George Post, care activează în unul dintre grupurile majore pentru analiza biodefense în Statele Unite ale Americii, a declarat că ne apropiem de centenarul pandemiei de gripă din 1918, şi din fericire ne-am salvat de boli pe scară largă în ultimii 100 de ani, dar este inevitabil să apară o tulpină la fel de virulentă. Acest lucru a fost afirmat imediat după cea mai gravă pandemie de ebola din istorie, care a ucis mpeste 11.300 de oameni în Africa de Vest şi a dovedit că lumea nu este destul de pregătită să se confrunte cu epidemii de magnitudine mai mare.
Toate aceste afirmaţii devin mai importante, deoarece Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), probabil instituţia cea mai relevantă pentru securitatea sanitară internaţională, a anunţat că intenţionează să reducă sau să-şi întrerupă activitatea în 39 de ţări. În momentul de faţă, îşi va limita activităţile în India, Tailanda, Vietnam, Kenya, Uganda, Liberia, Nigeria, Senegal, Iordania şi Guatemala. Mai mult, nu va mai avea o prezenţă permanentă în ţări precum China, Republica Democrată Congo, Haiti, Rwanda şi Indonezia, toate locuri, conform The Wall Street Journal „cu o biodiversitate suficientă ca oamenii să vină în contact cu virusuri emergente”.
CDC a reuşit, printre alte realizări, să anihileze un focar de antrax în Kenya, un alt focar de febră galbenă în Uganda şi să identifice peste 4.000 de cazuri de rujeolă în Sierra Leone.
Dar noi limitări financiare americane vor opri munca la jumătatea drumului şi vor duce la pierderea experţilor locali, afirmă Tom Frieden, fost director al CDC, în The Wall Street Journal. "Acum există mai multe şanse de apariţie a unui focar şi nu vom putea să-l oprim", a adăugat el.
În general, rolul de lider al SUA în acest proiect a determinat alte naţiuni să ajute la finanţarea acţiunilor, respectiv cu vaccinuri, medicamente şi diagnostice rapide şi corecte. "Pericolul permanent reprezentat de ameninţările biologice la adresa sănătăţii, economiei şi securităţii naţionale în SUA necesită o finanţare dedicată securităţii sanitare globale", susţin organizaţiile care speră ca CDC-urile să îşi poată reocupa prezenţa internaţională.
Mai multe informaţii: BILL GATES: A new kind of terrorism could wipe out 30 million people in less than a year — and we are not prepared , CDC to Scale Back Work in Dozens of Foreign Countries Amid Funding Worries