Gripa aviară ar putea în curând să se transmită de la om la om

Virusul letal al gripei aviare se află la doar două sau trei mutaţii de a putea deveni contagios în rândul oamenilor, a avertizat luni un expert, conform Daily Mail. Un astfel de virus va avea un impact ''devastator'' asupra populaţiei lumii, similar cu gripa spaniolă pandemică din 1918, care a ucis aproximativ 50 de milioane de oameni.
Angajaţi din domeniul sănătăţii care duc saci cu pui morţi infectaţi cu gripa aviară (PRAKASH MATHEMA / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
27.05.2015

Virusul letal al gripei aviare se află la doar două sau trei mutaţii de a putea deveni contagios în rândul oamenilor, a avertizat luni un expert, conform Daily Mail. Un astfel de virus va avea un impact ''devastator'' asupra populaţiei lumii, similar cu gripa spaniolă pandemică din 1918, care a ucis aproximativ 50 de milioane de oameni.

În forma sa curentă, gripa aviară poate fi transmisă doar între păsări şi de la păsări la oameni.

Dar profesorul Derek Smith de la Universitatea Cambridge a declarat că studiile au arătat că virusul ar avea nevoie de doar cinci mutaţii de aminoacizi – care apar în mod natural pe măsură ce virusul evoluează – pentru a se putea transmite între oameni. Savanţii au descoperit că două dintre aceste mutaţii sunt deja comune, iar o a treia a fost deja văzută în unele părţi ale lumii – însemnând că ar mai fi nevoie de doar două mutaţii.

Luând cuvântul la Festivalul Hay, profesorul Smith a declarat că este foarte posibil să aibă loc trei mutaţii, iar comunitatea internaţională ar trebui să fie îngrijorată în legătură cu această situaţie. El a avertizat că guvernele ar trebui să se pregătească pentru o pandemie în modul în care ar face-o pentru un atac terorist.

Smith, expert senior în boli infecţioase în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a declarat că nimeni nu ştie când va avea loc următoarea pandemie serioasă deoarece aceasta este imprevizibilă, dar a avertizat că virusul gripei este cel mai letal virus care există în prezent.

În plus, el a mai declarat că o interzicere a testelor de laborator asupra virusului mortal ar însemna că savanţii nu vor şti suficient în legătură cu ceea ce ar putea face virusul dacă ar evolua.

Interdicţia asupra dezvoltării virusului în laborator a fost pusă în aplicare după ce savanţii din două laboratoare – inclusiv profesorul Smith – au creat o tulpină a virusului gripei aviare care infectează oamenii, generând puternice critici internaţionale.

“În mod evident, serviciile de sănătate nu au fost la fel de bune acum 100 de ani, dar acel virus din laborator este în continuare cel mai puternic virus, şi cel mai patogenic virus pe care îl poate vedea cineva.”

“Aşadar, dacă acel virus [din laborator] s-ar dezlănţui astăzi, ar putea fi aproape la fel de devastator precum a fost în 1918.”

Profesorul Smith a avertizat că fermele de pui şi porci din ţările aflate în curs de dezvoltare reprezintă un mare risc din moment ce a crescut probabilitatea ca viruşii să sufere mutaţii pentru a se putea transmite între animale şi muncitori, susţine Daily Mail.

O tulpină a virusului aviar H5N1 a fost întâlnită pentru prima dată la oameni în 1997 în Hong Kong. Virusul a reapărut în 2003 şi până în iulie 2013 a ucis 377 oameni. În martie 2013, trei oameni din China au fost infectaţi cu tulpina H7N9, iar până în iulie 2013 au avut loc 43 de decese provocate de această tulpină.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor