"O noapte infernală" – Rusia lansează asupra Ucrainei sute de rachete şi drone, provocând victime şi pene de curent
Rusia a bombardat duminică Ucraina cu un baraj aerian "masiv" de rachete şi drone, ucigând cel puţin nouă persoane în întreaga ţară, în cel mai mare atac din ultimele luni, pe care Kievul l-a numit "infernal".
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Moscova a lansat 120 de rachete şi aproape 100 de drone, vizând Kievul, precum şi zonele din sudul, centrul şi extremitatea vestică a ţării, potrivit The Moscow Times.
Au fost ucişi civili în regiunile Mikolaiv, Lviv, Herson, Dnipropetrovsk şi Odesa.
"O noapte infernală", a declarat purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, Iuri Ignat, pe reţelele de socializare, precizând că forţele Kievului au doborât 144 de ţinte.
Bombardamentele au cauzat întreruperi majore în alimentarea cu energie electrică la nivel naţional, amplificând îngrijorările legate de o iarnă dificilă care se apropie.
Oficialii de la Kiev au afirmat că a fost unul dintre cele mai mari atacuri din timpul invaziei ruse de aproape trei ani.
"Un atac masiv asupra ţării noastre. În ultima săptămână, agresorul a folosit aproape 140 de rachete de diferite tipuri, peste 900 de bombe aeriene ghidate şi peste 600 de drone de atac", a subliniat Zelenski, acuzând Moscova că încearcă să ne "intimideze cu frig şi pene de curent".
Atacul a avut loc la doar două zile după ce cancelarul german Olaf Scholz l-a sunat pe liderul rus Vladimir Putin pentru prima dată în aproape doi ani.
"Acesta este adevăratul răspuns al criminalului de război Putin pentu toţi cei care l-au sunat şi l-au vizitat recent", a declarat, după atac, ministrul ucrainean de Externe Andrii Sîbiga.
Kievul l-a criticat pe Scholz pentru că l-a sunat pe Putin.
Dar duminică, Scholz a reafirmat sprijinul ţării sale pentru Ucraina, spunând că nicio decizie privind încetarea războiului nu va fi luată fără Kiev.
"Ucraina poate conta pe noi" şi "nicio decizie nu va fi luată pe la spatele Ucrainei", a declarat cancelarul pe aeroportul din Berlin, înainte de a pleca la o reuniune G20 la Rio de Janeiro.
Jurnaliştii AFP au auzit explozii în primele ore ale dimineţii la Kiev şi la Sloviansk, în regiunea Doneţk.
Moscova, între timp, a declarat că şi-a atins toate ţintele, afirmând că a vizat o "infrastructură energetică esenţială care susţine complexul militar-industrial ucrainean".
Dar au fost raportate decese ale civililor în întreaga Ucraină.
Oficialii din Herson au declarat că o femeie în vârstă de 51 de ani a fost ucisă de o dronă.
În sudul regiunii Mikolaiv, liderul local Vitali Kim a declarat că două femei au fost ucise într-un atac nocturn şi că şapte persoane - inclusiv doi copii - au fost rănite.
De asemenea, două persoane au fost ucise în regiunea Odesa, iar un adolescent a fost rănit.
Dronele ruseşti au ajuns şi în Zakarpattia - o regiune muntoasă rar lovită - oficialii afirmând că fragmente au căzut în satul Pavşino, în apropiere de graniţa cu Ungaria şi Slovacia.
Şeful regiunii Lviv, Maksim Kozitski, a declarat că o femeie în vârstă de 66 de ani a fost ucisă în timp ce se afla în maşină în satul Sheptitski - la aproximativ 20 de kilometri de graniţa cu Polonia.
Acest lucru a determinat Polonia, membră NATO, să trimită duminică avioane de luptă şi să mobilizeze toate forţele disponibile.
Varşovia îşi plasează forţele armate în stare de alertă ori de câte ori atacurile împotriva ţării vecine sunt considerate susceptibile de a crea un pericol pentru propriul teritoriu.
DTEK, operatorul energetic al Ucrainei, a anunţat duminică întreruperi de urgenţă ale alimentării cu energie electrică în regiunea Kiev şi în două regiuni din est.
Bombardamentele aeriene neîncetate ale Rusiei au distrus jumătate din capacitatea de producţie energetică a Ucrainei, a declarat Zelenski.
Anterior, ministrul ucrainean al Energiei, Herman Haluşcenko, a transmis pe Telegram că forţele ruse "atacă instalaţiile de producere şi transport a energiei electrice din întreaga Ucraina".
Având în vedere că iarna grea din Ucraina se apropie cu paşi repezi, ţara suferă deja de deficite majore de energie, în timp ce forţele sale, depăşite numeric şi militar, cedează constant teren trupelor Kremlinului de săptămâni întregi.
Kievul i-a implorat pe aliaţii săi occidentali să ajute ţara la reconstruirea reţelei energetice - o sarcină extrem de costisitoare - şi să aprovizioneze forţele sale depăşite cu mai multe arme de apărare aeriană.
Însă mulţi ucraineni se tem că ajutorul occidental nu va mai fi acordat la fel de liber după revenirea iminentă a lui Trump la Casa Albă în ianuarie.