O navă spaţială sovietică urmează să cadă pe Pământ săptămâna aceasta. Nimeni nu ştie unde va ateriza

Capsula de intrare pe Venus a misiunii Kosmos 482 a Uniunii Sovietice (X - screenshot / LiveScience)
Redacţia
08.05.2025

O navă spaţială sovietică care s-a blocat în drum spre Venus este pe cale să revină pe Pământ, spun cei care urmăresc resturile spaţiale, şi nimeni nu ştie unde ar putea ateriza, informează Business Insider.

Cei care urmăresc navele spaţiale cred că obiectul care pierde rapid altitudine în orbita Pământului este capsula de intrare pe Venus a misiunii Kosmos 482 a Uniunii Sovietice. Aceasta înseamnă că este o sferă de un metru lăţime, jumătate de tonă, învelită în titan, construită pentru a rezista unei căderi brutale pe suprafaţa lui Venus.

Deoarece atmosfera lui Venus este de aproape 100 de ori mai densă decât cea a Pământului, iar temperatura la suprafaţă este de aproximativ 482o C, această navă spaţială este construită să reziste.

Probabil că este suficient de rezistentă pentru a supravieţui căderii înapoi pe Pământ fără a arde în atmosfera noastră, potrivit Patricia Reiff, profesor de fizică şi astronomie la Universitatea Rice.

„Are un scut termic şi este, de asemenea, mai densă decât multe dintre resturile spaţiale normale. Şansele sunt foarte, foarte mari ca aceasta să cadă pe Pământ fără a provoca daune, dar există acel procent mic şi, prin urmare, vrem să fim cu siguranţă în alertă”, a declarat Reiff.

Când, unde şi cât de mare va fi mingea de foc

Kosmos 482 a fost ultima dintr-o serie de sonde lansate de Uniunea Sovietică către Venus în anii 1960 şi 1970. Aceasta nu a reuşit să părăsească orbita Pământului din cauza unei defecţiuni a motorului.

Capsula de intrare pe Venus este ultima piesă din Kosmos 482 care încă mai există. Un modul mare din misiune şi treapta superioară a rachetei sale au căzut fără incidente în atmosfera Pământului în anii 1980.

Pe baza traiectoriei actuale, experţii se aşteaptă ca nava spaţială să coboare atât de jos încât să cedeze în faţa rezistenţei atmosferei terestre şi să se prăbuşească undeva între 7 şi 13 mai.

Este prea devreme pentru a şti unde va reintra capsula Venus în atmosfera terestră, cu atât mai puţin unde va ateriza.

Cea mai mare parte a planetei noastre este acoperită de apă, aşa că este foarte puţin probabil ca această capsula să lovească oameni sau proprietăţi.

„Mă aştept să aibă şansa obişnuită de una la câteva mii de a lovi pe cineva", a scris Jonathan McDowell, un astronom de la Harvard care urmăreşte obiectele notabile aflate pe orbită, într-o postare pe blog din aprilie.

El a adăugat că, deşi nava spaţială este densă, nu are materiale nucleare la bord.

„Nu este nevoie de îngrijorare majoră, dar nu ai vrea să te lovească în cap”, a adăugat el.

Pe măsură ce capsula coboară mai jos în atmosferă, Reiff a spus că dispozitivele de urmărire a resturilor orbitale ale NASA vor putea calcula ultimele orbite pe care le va parcurge înainte de a cădea. Apoi vor avea o serie de locuri în care ar putea ateriza.

Pentru oricine se află în apropiere, căderea navei spaţiale va fi vizibilă ca o bilă de foc mare şi frumoasă, potrivit lui Reiff.

„Un meteor tipic este ca un grăunte de nisip. O minge de foc normală ar putea fi de mărimea unei bile. Aceasta are un metru în diametru, deci este mare. Ar trebui să fie spectaculos”, a spus Reiff.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor