O maşină capcană a omorât 9 persoane şi a rănit alte 16 într-o staţie de autobuz din Bagdad

Declaraţiile eurodeputatul Cătălin Ivan pe marginea vizitei Victoriei Nuland în Bucureşti ţin, fie de o dubioasă înţelegere a limbii engleze (sper totuşi, că declaraţiile Victoriei Nuland i s-au tradus) fie de halucinaţii.
Civilii irakieni se adună la scena unui atac cu o maşină capcană în cartierul estic Kamaliya din Bagdad, luni, 15 aprilie 2013. (AP Photo / Khalid Mohammed)
Adam Forsythe
12.01.2014

Cel puţin nouă persoane au fost omorâte şi cel puţin 16 au fost rănite, după ce o maşină capcană a fost detonată într-o staţie de autobuz din centrul Bagdad-ului.

Nici un grup nu şi-a luat responsabilitatea pentru atacul din staţia de autobuz Allawi al-Hillah însă în ultimul an insurgenţii sunniţi au cucerit din ce în ce mai mult teritoriul din vestul provinciei Anbar, de la graniţa cu Siria, acolo unde este activ grupul militanţilor.

Pe 1 ianuarie, militanţii au preluat controlul a două oraşe din regiunea Anbar, Ramadi şi Fallujah, iar forţele guvernamentale încearcă să recâştige poziţiile deţinute de insurgenţii sunniţi de mai mulţi ani.

Armata irakiană a pregătit tancurile şi artileria şi a înconjurat Falluja, ameninţând că vor asedia oraşul dacă triburile locale nu vor preda oamenii înarmaţii aparţinând Statului Islamic al Irakului şi Levant (ISIL), grupare afiliată a Al-Qaeda.

Provincia Ramadi a fost recapturată de armată cu ajutorul triburilor din zonă. Duminică, forţele guvernamentale au lansat un atac aerian împotriva forţelor Al-Qaeda din oraşul Ramadi, aflat în vecinătatea graniţei cu Siria. Atacul s-a soldat cu 25 de victime din rândul militanţilor islamişti sunniţi. Atacul aerian a survenit la scurt timp după ce militanţii Al-Qaeda au detonat în cursul zilei de duminică 5 maşini capcană din mijlocul zonelor controlate de forţele guvernamentale, atentate soldate cu cel puţin 20 de decese şi 38 de persoane rănite, în mare parte civili.

Numărul victimelor înregistrate în conflictele din Irak au atins cel mai înalt nivel din ultimii 5 ani, izbucnirea violenţelor fiind alimentată şi de războiul din Siria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor