Cinci atentate, 20 de decese şi peste 38 de persoane rănite în conflictele din Bagdad
alte articole
Cel puţin 20 de persoane au decedat în cinci atentate cu bombă, duminică, în capitala Bagdad, Irak, pe fondul confruntărilor dintre militanţi sunniţi şi forţele de securitate irakiene, ce au fost relansate la 28 decembrie, au anunţat autorităţile locale, conform AP.
Cel mai sângeros atac s-a desfăşurat în cartierul de nord al Bagdadului, Shaab, populat în marea majoritate de shiiţi, acolo unde două maşini capcană au explodat simultan lângă un restaurant şi o ceainărie. Oficialii au anunţat că 10 persoane au decedat şi 26 au fost rănite în urma atentatului terorist.
O altă maşină a fost detonată în cartierul estic al capitalei shiite Sadr, omorând cinci persoane şi rănind alte 10. Un atac cu bombă a avut loc şi într-o zonă comercială din centrul cartierului Bab al-Muadham. În timpul incidentului trei persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 6 persoane au fost rănite. Tot duminică, două alte explozii au omorât doi civili şi au rănit alţi 13, conform autorităţilor locale.
Oficiali cadrelor medicale au confirmat numărul victimelor. Toţi oficialii au făcut dezvăluirile sub anonimat, aceştia neavând autorizaţia necesară pentru a oferi informaţii.
Atacurile au survenit în timp ce forţele de securitate irakiene au asediat două oraşe cheie în vestul ţării, provincia Anbar, după ce acestea au fost capturate de militanţii grupărilor locale ale Al-Qaeda, combatanţi ai organizaţiei Statul Islamic în Irak şi Levant.
Confruntările au început luni în Ramadi, capitala provinciei Anbar. Atentatele cu bombă sunt considerate o tentativă a forţelor militante de a distrage forţele armate de la conflictele din vestul ţării.
În Fallujah, un alt oraş în care militanţii au capturat centrul oraşului sâmbătă noaptea, ciocnirile au fost rare iar rezidenţii au spus că zona este relativ liniştită.
Duminică dimineaţă, un ofiţer al armatei irakiene a declarat că alungarea tuturor luptătorilor Al-Qaeda din cele două oraşe vesticeva dura câteva zile.
Tensiunile din Anbar au luat amploare pe data de 28 decembrie, atunci când forţele irakiene au arestat un sunnit căutat pentru acuzaţii de terorism. Două zile mai târziu, guvernul a capturat o tabără sunnită antiguvernamentală, ceea ce a stârnit şi mai mult conflictele cu militanţii.
Guvernul şiit a retras forţele armate pentru a nu amplifica şi mai mult conflictele. Rebelii sunniţi consideră armata o unealtă a primului ministru Nouri al-Maliki folosită pentru îndepărtarea rivalilor şi consolidarea puterii.